Milionarul rus, Boris Berezovski, alungat din tara si stabilit de mai multi ani la Londra, a pierdut batalia in instanta cu fostul sau partener de afaceri, Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea, de la care a incercat sa obtina 5,5 miliarde de dolari.


Vremuri grele pentru fostul apropiat al familiei Boris Eltin, intrat insa in dizgratia Kremlinului dupa venirea la putere a presedintelui Vladimir Putin. Berezovski a pierdut procesul pe care l-a intentat vechiului sau coleg de afaceri. Iar acum trebuie sa-si plateasca avocatii. E adevarat, contractul incheiat cu firma Addleshaw Goddard stabileste ca onorariul depinde de verdictul tribunalului.

Totusi, mai raman alte cheltuieli, de lucru, care inseamna, potrivit presei ruse, zeci de milioane de dolari. Juristii britanici au catalogat deja acest proces drept unul dintre cele mai costisitoare din istorie si cred ca principalii participanti ai vor trebui sa scoata din buzunare cel putin 100 de milioane de lire sterline.

Reprezentantii lui Abramovici au anuntat deja ca ii vor cere lui Berezovski sa suporte marea majoritate a cheltuielilor de judecata, ce presupun plata avocatilor, a translatorilor, expertilor, etc. Cat inseamna asta, oamenii miliardarului rus nu au precizat, dar suma se anunta impresionanta.

Despre situatia financiara a lui Berezovski, al carui nume figura la loc de cinste in clasamentul celor mai bogati locuitori ai planetei, se cunosc putine detalii. Se spune ca a iesit din categoria miliardarilor lumii. Presa britanica a scris, recent, ca dupa divort, oligarhului i-ar fi ramas cel mult 250 de milioane de dolari.

Daca cifra este corecta, dupa achitarea tuturor cheltuielilor de judecata, Berezovski va ramane fara nici un ban, aproape. Nu intamplator vrea sa-si vanda una dintre resedinte si Rolls-Royce-ul, masina estimata la 1 milion de dolari. Mai ales ca Berezovski se pregateste sa faca fata altui proces: el intentioneaza sa obtina o parte din mosternirea fostului sau partener Badri Patarkatsishvili. Va fi o incercare dificila, dupa ce judecatorii britanici l-au calificat pe Boris Berezovski drept „un martor mincinos si lipsit de credibilitate”.