In marea lor majoritate, oligarhii ucraineni provin din regiunile estice ale tarii, rusofone, cu o industrie dezvoltata.


Oligarhii ucraineni au mai mult noroc decat au „colegii” lor rusi sub presedintele Vladimir Putin. In Ucraina ei detin atat bogatii, cat si influenta politica, scrie publicatia Die Presse. „Anumite grupuri de miliardari si-au asigurat influenta pe durata mandatului lui Viktor Ianukovici, dar sunt obligati sa tina cont si de punctul de vedere al fiului acestuia”, precizeaza sursa citata.

„Si chiar daca Ianukovici vrea sa scape de influenta mult prea puternica a patronilor independenti, numindu-si fiii in functii cheie, el nu are curajul colegului sau de la Kremlin”, este de parere autorul articolul din publicatia germana.

In opinia lui, cel mai stralucit reprezentant al oligarhilor ucraineni este Rinat Ahmetov, in varsta de 45 de ani. Patronul clubului de fotbal Sahtior, cu afaceri in metalurgie, finante si media, el ocupa pozitia 39 in clasamentul Forbes al celor mai bogati locuitori ai Planetei.

„Influenta lui Ahmetov s-a consolidat in ultimii ani, pentru ca l-a inconjurat pe seful statului cu oamenii sai”, scrie Die Presse. Reprezentantii clanului sau ocupa, spre exemplu, functi de ministru al energiei sau de cea de vicepremier pe probleme de integrare europeana.

Puternic este si grupul creat in jurul fratilor Kliuev, unde cel mare, Andrei, este secretar al Consiliului de securitate si aparare al Ucrainei si conduce staful electoral al presedintelui tarii. In ceea ce priveste „familia” lui Ianukovici, cel mai energic este fiul cel mare, Aleksandr. „Pe langa actiunile pe care le detine in domeniul constructiilor si bancar, el controleaza, de asemenea, participatii in activele altor oligarhi”, mentioneaza Die Presse.