Oltchim (OLT) va achizitiona, pentru suma de 13 milioane euro, activele de petrochimie ale rafinariei Arpechim, detinute in prezent de Petrom, iar datoriile combinatului chimic catre compania petroliera, de 112 milioane lei, vor fi reesalonate. Totodata, cei aproximativ 560 de salariati din cadrul unitatii Arpechim vor fi transferati la Oltchim.
 
"Tranzactia va deveni efectiva dupa obtinerea autorizatiilor necesare de la autoritatile fiscale si de concurenta, estimata pentru inceputul anului 2010", se precizeaza intr-un  comunicat.
 
Activele transferate sunt instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de rezervoare, precum si terenul aferent cu o suprafata de circa 150 de hectare.
 
Pentru activele fixe, stocurile de hidrocarburi si celelalte active circulante, precum si pentru investitiile efectuate de Petrom, Oltchim va achita circa 13 milioane de euro, inclusiv taxe si accize.
 
Fondurile necesare tranzactiei au fost atrase printr-un credit bancar, fara garantii de stat, potrivit directorului general al combinatului, Constantin Roibu.
 
PCC, actionar minoritar al combinatului chimic, considera ca tranzactia reprezinta "o actiune iresponsabila", care "pune in pericol insasi existenta combinatului". PCC sustine ca Oltchim nu are resursele financiare necesare modernizarii si repornirii instalatiilor Arpechim, in conditiile in care combinatul “se confrunta cu mari dificultati financiare si care genereaza pierderi lunare de milioane de euro", potrivit unui comunicat al actionarului minoritar. Totodata, si Arpechim genereaza pierderi, pe care Oltchim nu le poate acoperi, astfel ca exista "un risc major de faliment" pentru Oltchim intr-o perioada de timp foarte scurta, conform PCC.

Sursa: Mediafax