Fiind un an dificil pentru operatorii de telefonie mobila si pentru ca ofertele cu mii de minute si SMS-uri s-au cam rasuflat deja, principalii jucatori din industria telecom pluseaza cu diverse cadouri neobisnuite, cum ar fi voucherele Orange pentru brazi de Craciun sau publicitate pe Google, ori aplicatiile antivirus furnizate de Vodafone.

Principalii operatori de telefonie mo­bila incep sa isi orienteze ofertele spre ser­viciile de date; chiar si Cosmote a facut miscarea odata cu lansarea BlackBerry pe final de an. Pentru zona de prepaid, operatorii au pregatit multe optiuni care includ mii si sute de minute, dar si acces la internet, cu trafic de cativa zeci de MB. Abonatii au si mai multe minute, ba chiar castiga posibilitatea de a le reporta si a le folosi oricand vor ei, de exemplu, de Sarbatori. Orange si Vodafone au lansat pro­mo­tii cu diverse cadouri speciale, fie tele­foa­ne, fie alte produse, iar Cosmote a pre-­
zentat o optiune pentru cei care isi pe­trec Sarbatorile peste hotare, care pot acum sa isi foloseasca minutele incluse in abo­nament pentru convorbiri in roaming.

Oferte bazate pe minute


In cazul Orange, cele mai cautate abonamente sunt Delfin 8, care ofera 125 de minute nationale, 700 de minute in retea si 100 de mesaje SMS bonus, dar si Pantera 12, care include 900 de minute in retea, 600 de SMS in retea, 120 de minute nationale si 100 de SMS nationale pre­cum plus acces la Orange World si 50 MB de internet mobil. Pentru prepaid, oferta include 1.000 de minute in retea si 70 de minute nationale, a declarat pentru „Finan­ciarul” Ana Niculae, Consumer Division Manager la Orange Romania.

Vodafone ofera  la cartela 700 de minute si SMS-uri in retea, dar si 70 de minute nationale. Oferta de Sarbatori in­clu­de 800 de minute in grup pentru prie­teni, iar utilizatorii pot trimite prie­te­nilor cadouri constand in SMS-uri in retea sau MB de internet. Vodafone are o oferta speciala pentru abonati, a de­cla­rat pen­tru „Financiarul” Catalin Becic, director pe zona Consumer Marketing in cadrul ope­ra­torului. Astfel, utilizatorul primeste 5.000 de minute in retea si 500 de minute na­tionale, dar care pot fi consumate in urmatorii doi ani. Se pot utiliza lunar, sau utilizatorul le poate consuma doar de Sarbatori, cand are nevoie de un su­pli­me­nt. Abonatii pot op­ta si pentru un bo­nus de 500 de minute nationale sau apeluri nelimitate cu un numar din retea.

Optiunile de Sarbatori sunt dispo­ni­bile pentru clientii noi, dar si pentru cei existenti care opteaza pentru reinnoirea abonamentului. Cel mai accesibil abo­nament este Vodafone Simplu, care cu 3,57 euro lunar ofera 2.500 de minute in retea sau 250 de minute nationale.

Cosmote are la cartela o promotie la reincarcare, valabila pana pe 7 ianuarie 2010, utilizatorii care aleg sa reincarce cu 3 euro primesc 2.000 de minute in retea plus bonusul standard de 50 de minute si SMS in retea. Cele 2.000 de minute sunt valabile sapte zile.

La abonament, Cosmote ofera cele mai bune promotii pentru cei care aleg acum sa renunte la furnizorul actual si sa isi pastreze numarul de telefon, trecand in reteaua operatorului.Cel de-al patrulea operator de tele­fonie mobila, Digi Mobil al RCS&RDS, are in acest moment cele mai ieftine oferte pentru clientii care sunt abonati la alte servicii ale operatorului (CATV, internet, satelit). Compania nu a facut oferte speciale de Sarbatori.

Promotii neobisnuite


Orange are o promotie speciala pen­tru tinerii care folosesc solutii prepaid. Ei trebuie sa fie inscrisi in programul Orange Young si sa realizeze o rein­car­care a cartelei in perioada Sar­batorilor. La reincarcarea de 5 euro ei pot castiga telefoane, laptopuri, console de jocuri video, biciclete,  dar si alte pre­mii sur­pri­za, a explicat Ana Niculae.

Pentru a promova in mod deosebit oferta de date mobile, Vodafone ofera pe langa optiunile de conectare si acces la un antivirus gratuit timp de trei luni. Pa­che­tul Internet Mobil de la Vodafone costa acum doar 7,99 euro pe luna. Pe langa an­tivirus, clientii primesc si 100 de mesaje SMS in retea, care pot fi folosite direct de pe computer.

Cosmote a lansat in decembrie optiu­nea Roaming Traveler. Clientii care au minute incluse in abonament le pot folosi acum in roaming, dar cu un cost supli­mentar. La fiecare 30 de minute con­sumate se adauga o taxa de conectare de 0,9 euro plus TVA.  In rest, minutele se consuma din cele incluse in oferta. La apelurile primite se adauga o taxa simi­lara de 0,90 euro la fiecare 15 minute de convorbiri la apelurile primite.

In perioada de Sarbatori, Orange ofera pentru clientii abonamentelor de date vouchere de reducere de 50 de euro, una dintre oferte fiind cu brazi de la ma­ga­zinul on-line brazidecraciun.ro. Oferta a facut parte din planul Orange de a schimba promotiile in magazinul on-line in fiecare zi. La oferta a fost si iPhone 3G, care a costat intr-o zi doar 79 de euro.

De asemenea, operatorul  a oferit pen­­tru companiile care fac abonamente de internet mobil un voucher de 50 de eu­ro pentru reclame pe Google AdWords, cel mai cunoscut sistem de promovare targetata on-line din lume.