Compania Hong Kong Exchanges & Clearing a convenit cu conducerea London Metal Exchange (LME), cea mai mare piaţă de metale din lume, preluarea LME pentru 1,4 miliarde de lire sterline (1,7 miliarde de euro).


Oferta va fi recomandată de toţi directorii LME, piaţă cu o istorie de 135 de ani, la prezentarea în faţa acţionarilor, potrivit unui comunicat al Hong Kong Exchanges. Acordul va fi transmis acţionarilor în termen de circa trei săptămâni, iar o reuniune va avea loc înâinte de finalul lunii iulie, scrie Bloomberg. 

LME va fi prima achiziţie în străinătate pentru Hong Kong Exchanges, care obţine astfel locaţii în exteriorul Chinei şi posibilitatea de a oferi tranzacţii cu materii prime, în timp ce LME va avea oportunitatea de a intra pe piaţa din China.

Alături de Hong Kong Exchanges, al doilea mare operator bursier din lume după valoarea de piaţă, în cursa finală pentru LME s-a aflat şi Intercontinental Exchange (ICE), a doua mare piaţă pentru contracte futures din SUA. LME este controlată de peste 60 din cei 94 de membri ai pieţei, cele mai mari participaţii fiind în posesia JPMorgan Chase, Goldman Sachs şi companiei Metdist.

Acţiunile Hong Kong Exchanges au scăzut în acest an cu 9,4%, iar valoarea companiei a ajuns la 15,66 miliarde de dolari. Hong Kong Exchanges a pierdut recent prima poziţie la nivel global, după valoarea de piaţă, în faţa CME Group.
China este cel mai mare cumpărător de metale din lume.