Orange va lansa serviciul de date 4G până la finalul anului 2012, după primirea acordului din partea autorităţilor, iar începând cu aprilie 2014 va putea oferi servicii 4G la cele mai bune performanţe ale sale, informeaza Agerpres, citand un comunicat al companiei. 


În urma finalizării licitaţiei de spectru organizată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Orange România a câştigat dreptul de a utiliza 60 MHz blocuri-pereche în frecvenţele 800MHz, 900MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz. Pentru obţinerea acestor licenţe, Orange va plăti 227 milioane de euro. 

Potrivit comunicatului citat, compania va investi suplimentar pentru eliberarea de spectru în frecvenţa 900MHz o sumă estimată la 100 milioane de euro, pe parcursul următorilor 2 ani. 'Este un moment important atât pentru piaţa de telecom, cât şi pentru Orange România, deoarece rezultatele licitaţiei pun bazele evoluţiei pieţei pentru următorii 16 ani. Cu această investiţie semnificativă, Orange reconfirmă promisiunea de a îi însoţi pe clienţi în era digitală şi de a le oferi cea mai bună experienţă în utilizarea serviciilor noastre. Privim cu încredere spre viitor pentru le oferi românilor în următoarele luni şi în următorii ani, viteze mobile mai rapide datorită acestei noi experienţe 4G.', a declarat Jean - François Fallacher, CEO Orange România. Preşedintele ANCOM a arătat, luni, că este posibil ca până la sfârşitul acestui an să existe servicii 4G în România, însă acest lucru depinde de planurile fiecărui operator.

'Autoritatea va oferi însă tot sprijinul operatorilor care vor avea iniţiativa să facă acest lucru. Noi am creat premisele pentru lansarea comercială a serviciilor 4G începând cu 2013 în mediul urban şi cu 2014 în mediul rural', a spus Marinescu. Acesta a precizat că tehnologia LTE (4G) în alte ţări a fost implementată în mai multe benzi, nu numai în cele de 800 şi în 1.800 MHz.

La licitaţia de spectru organizată de ANCOM a fost atribuită o cantitate de 485 MHz, respectiv 85% din spectrul scos la licitaţie. Fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, iar cel din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, fiind vorba însă de zeci de blocuri. Valoarea totală a spectrului scos la licitaţie era estimată la 700 de milioane de euro, suma pe care urmează să o plătească operatorii fiind puţin sub acest nivel, respectiv 682,13 milioane de euro. Vodafone a obţinut 170 MHz din spectrul licitat, Orange - 175 MHz, RCS&RDS - 10 MHz, Cosmote - 100 MHz, 2K Telecom - 30 MHz, iar 90 MHz din spectrul scos la licitaţie nu a fost atribuit.