Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat miercuri ca va propune Guvernului suplimentarea cu circa 500 de posturi a organigramei de personal in structurile centrale de gestionare a fondurilor UE, dar ca se asteapta ca Executivul sa aprobe infiintarea doar a catorva zeci de posturi.


Printr-un proiect de ordonanta de urgenta lansat, marti, in dezbatere publica, Ministerul Afacerilor Europene propune ca ministerele care au in subordine structuri insarcinate cu gestionarea fondurilor structurale si de coeziune sa primeasca dreptul de a face angajari cu titlu temporar, salariatii urmand sa fie remunerati din fonduri europene.

In functie de gradul obtinut, salariul maxim lunar brut va fi de 5.000 lei pentru gradul asistent, 7.000 lei pentru gradul principal si 10.000 lei pentru gradul superior.

Miercuri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, la Guvern, ca desi ar fi nevoie de cateva sute de noi posturi in aceste institutii, Guvernul va aproba cel mai probabil doar cateva zeci.

"In propunere se spune ca s-ar putea merge pana la 30% ca angajari de personal din numarul actual de persoane care lucreaza in structurile care gestioneaza fondurile comunitare. In momentul de fata lucreaza aproximativ 1.800 de persoane, deci la procentul actual ar fi un maxim de 500 si ceva de persoane. Nu credem in niciun caz ca se va ajunge la asemenea cifra, probabil va fi vorba de cateva zeci de persoane care ar putea sa fie angajate, daca acest proiect va fi aprobat" , a spus Orban.

Acesta a declarat ca scopul proiectului este de a intari capacitatea administrativa a ministerelor care implementeaza proiectele cu finantare importanta.

"Intentia noastra este sa sprijinim acele ministere, deci nu MAEur, care au proiecte in derulare si care au nevoie sa le fie intarita capacitatea administrativa. Vorbim de institutii centrale. Ne gandim la formule in care am putea sa ajutam inclusiv autoritatile locale sa implementeze aceste proiecte, dar deocamdata acest proiect de act normativ e menit sa ajute autoritatile centrale", a mai afirmat ministrul Afacerilor Europene.

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, personalul va fi angajat prin contract individual de munca pe durata determinata de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii contractului in cadrul aceleiasi autoritati si dupa expirarea termenului. Durata cumulata a contractelor individuale de munca ale unei persoane in cadrul respectivei institutii nu va putea fi insa mai mare de 3 ani.