Comisia Europeana pregateste un set de propuneri pentru a solutiona disputele intre autoritatile romane si comunitatea bancara aparute in urma trans-
punerii in legislatia nationala a prevederilor Directivei 48 prin intermediul OUG 50.
Reprezentantii CE au afirmat ca inteleg intentiile autoritatilor romane si doresc sa gaseasca, impreuna cu acestea, o solutie care sa asigure echilibrul intre drepturile si obligatiile partilor, precizand ca vor lua in calcul discutiile avute saptamana trecuta la Bruxelles cu presedintele ANPC.
Comisia Europeana a mentionat ca a primit mai multe plangeri de la institutii bancare si nebancare romane care sustin ca prevederile articolului 95 din OUG 50/2010, raportate la prevederile articolului 30 din Directiva 2008/48/CE, ar avea implicatii in ceea ce priveste principiul retroactivitatii si ar determina neconcordante cu prevederile legislatiei europene.
Potrivit articolului 95, prevederile ordonantei se aplica si contractelor in curs de derulare, fapt considerat de reprezentantii mediului bancar a fi neconform cu prevederile articolului 30, paragraf (1) din Directiva 2008/48/CE. Articolul 30, paragraf (1) precizeaza ca Directiva nu se aplica acelor „contracte de credit existente la data intrarii in vigoare a masurilor nationale de punere in aplicare”.
La randul sau, Constantin Cerbulescu a aratat, la Bruxelles, ca „prin OUG 50/2010 se urmareste realizarea intr-un mod transparent a contractelor de credit, clarificarea drepturilor si obligatiilor partilor, normalizarea relatiei dintre clienti si banci, dar si incurajarea concurentei pe piata bancara”.