Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru suspendarea taxei de poluare pentru autovehiculele inmatriculate in Romania inainte de anul 2007 a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial.

"Aceasta masura este necesara pentru a simplifica procedura aplicarii taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si totodata pentru clarificarea litigiilor juridice nascute ca urmare a aplicarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.50/2008, pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule", se arata in Ordonanta publicata in MO.

Suspendarea aplicarii unor prevederi referitoare la Legea nr. 9/2012 privind taxa de poluare are drept scop "reevaluarea impactului" pe care masurile cuprinse in respectivul act normativ le au in plan economic si social. Ordonanta pentru suspendarea taxei de poluare pentru autovehiculele inmatriculate inainte de 2007 a fost aprobata in sedinta de luni a Executivului.

Celelalte prevederi ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule raman in vigoare. Astfel, se mentine reducerea taxei de poluare cu pana la 25% si posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. Taxa se calculeaza pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, luand in considerare si deprecierea autoturismului.