Dupa 30 de ani in care Ministerul Sanatatii nu a facut nicio investitie de tip greenfield intr-un spital, Iasiul a fost pe cale de a beneficia de o astfel de lucrare, dar criza a naruit proiectul viitorului Spital de Urgente. La Constanta, Spitalul Judetean a fost modernizat, dar nu sunt bani pentru activitatea curenta. Singura zona in care lucrurile se dezvolta normal este cea a spitalelor particulare, dar acolo tarifele sunt destul de mari.

Unul dintre cele mai ambitioase proiecte de la Iasi a fost Spitalul Regional de Urgente. Rupta parca din filmele science-fiction, macheta Spitalului Re­gio­nal de Urgente este unul dintre cele mai ample proiecte pe care Ministerul Sanatatii le avea in domeniul inve­s­titional in anul 2008. Dupa 30 de ani in care in Romania nu a fost ridicat niciun spital nou, guvernul a anuntat in urma cu doi ani ca va investi peste 200 de milioane de euro in cea mai moderna uni­tate spitaliceasca de primire a ur­gentelor din tara. In patru ani, daca se respectau toate termenele stabilite de finantator, sute de mii de pacienti din toate judetele Moldovei, si nu numai, ar fi putut beneficia de tratament in cele mai moderne conditii si cu tehnica medicala de ultima ora.

Sperantele oficialilor ieseni s-au naruit insa, ucise de realitatea dura a crizei care a blocat proiectul pe hartie, chiar daca, in cazul acestui spital, se ajunsese chiar la licitatia de executie, fiind desemnat si casti­gatorul proiectului. „In bugetul pentru anul 2010 nu sunt prevazute fonduri pentru Spitalul Regional de Urgente. Contractul cu firma castigatoare a lici­tatiei, Aktor, se va semna doar cand va exista prevedere bugetara pentru acest lucru”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi. Un alt proiect care ar fi trebuit de mult sa fie finalizat este cel al Ins­titutului de Oncologie din Copou. In acest caz, lucrarile sunt avansate, iar oficialii au promis in nenumarate ran­duri inaugurarea cladirii. Se pare insa ca lipsesc in jur de 20 de milioane de euro pentru darea in folo­sinta, bani care insa ar putea veni in urmatorii doi ani. Pentru 2010, vor exista credite bugetare de aproximativ 45 de milioane de lei pentru continuarea lucrarilor. Alte 43 de milioane de lei ar urma sa fie date in 2011.

Unitati sanitare reabilitate, dar fara bani pentru functionare


Asa cum se intampla de obicei in Romania, daca lucrurile incep sa se miste in directia corecta trebuie sa apara alte probleme. Asa se face ca desi dis­pune deja de cateva sectii ultramoderne, Spitalul Clinic Judetean Constanta se confrunta cu o lipsa acuta de fonduri, care il impiedica sa functioneze in bune conditii. Lipsa banilor i-a impins pe medicii constanteni sa apeleze la o masura drastica.

Cadrele medicale au primit o circu­lara de la conducerea Spitalului Jude­tean Constanta prin care li se soli­cita sa amane operatiile in cazul bolnavilor cronici pana dupa Sarbatori si sa limi­teze internarile intrucat fondurile alo­cate de Ministerul Sanatatii, pana la sfar­situl anului, sunt pe cale sa se epu­izeze.
In aceste conditii, conducerea spita­lului se teme ca ar putea ramane fara bani pentru plata salariilor medicilor sau fara materiale sanitare pentru tratarea urgentelor. Purtatorul de cuvant al SCJU, dr. Florian Stoian, a declarat ca, in urmatoarea luna, se impune limitarea cheltuielilor intrucat situatia financiara din sistemul sanitar este foarte delicata. Internarile in spital vor fi limitate din cauza lipsei banilor.

In 2007, Spitalul Judetean Constanta a inghitit fonduri in valoare de 3.000.000 de lei si a continuat, in 2008, cu sume care au depasit 5.000.000 de lei. In acest an, valoarea fondurilor alocate a crescut substantial, lucru ce a permis inau­gurarea mai multor clinici.

De exemplu, la inceputul acestui an  Ministerul Sanatatii a alocat 31,15 milioane de lei si apoi inca 845.000 de lei. In plus, in luna mai, conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta anunta ca prin intermediul programelor nationale au fost alocati Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta 83.000 de lei, bani necesari pentru achizitionarea stimu­latoarelor cardiace. Acestor sume li s-au mai adaugat inca aproape trei milioane de euro, bani pusi la dispozitie din bugetul Consiliului Judetean Constanta.

„Avem mari dificultati in ceea ce priveste achizitionarea de aparatura, asa ca cerem sprijin din partea celor care vor sa dea o mana de ajutor. Spitalul are o fundatie, prin intermediul careia s-au mai facut donatii, bani cu care s-au renovat si alte sectii”, a declarat pur­tatorul de cuvant al SCJU, dr. Florian Stoian.

Sanatatea o duce bine in sectorul privat


In timp ce in sistemul public, inves­titiile in spitale noi s-au miscat extrem de lent, pe fondul subfinantarii, in privat lucrurile functioneaza mult mai bine, cel putin la Iasi. Primul spital privat din Moldova a apartinut Mitropoliei Mol­dovei si Bucovinei. Realizat dupa mode­lul unui spital cantonal din Elvetia, acesta are parte de cele mai luxoase conditii posibile si se lucreaza inca la dotari. Reprezentantii Mitropoliei nu au precizat niciodata valoarea investitiei, mentionand ca, in mare parte, dotarea medicala a fost obtinuta din donatii. Spitalul „Providenta” a inceput sa func­tioneze in primavara anului trecut, dupa ce, din anul 2000, a functionat sub titu­latura de Centrul Medical Provi­denta, cu regim ambulatoriu.

In toamna anului trecut, la Iasi a fost inaugurat cel mai mare spital multi­functional privat din Romania. Arcadia Hospital are o suprafata de 11.000 de metri patrati si o capacitate de peste 100 de paturi si a presupus o investitie de aproximativ 15 milioane de euro. Noul spital a adus si o noutate la nivel na­ztional: o parte destinata chirurgiei pediatrice.