Mare veste mare pentru mediul de afaceri. Guvernul a decis sa deblocheze economia, care de fapt nici nu era blocata (tot de la Palatul Victoria stim asta), deoarece creste, precum Fat-Frumos, la noi intr-o luna cat la altii intr-un an. Valva din ultimele zile este in jurul unui proiect de act normativ prin care firmele si persoanele fizice isi pot reesalona datoriile la stat. „Este o masura anticriza menita sa sprijine mediul de afaceri”, spun la unison guvernantii. Si nu i-as contrazice daca lucrurile ar sta macar in parte asa. Reesalonarea datoriilor la stat nu este o noutate pentru Romania. A fost aplicata ani la rand si s-a adresat in special unei clientele politice care nu dorea sa se amestece cu „gloata”. Despre dosare aprobate peste rand ori la limita legii sau chiar fara respectarea acesteia s-a tot scris. Poate ca au fost si firme care au obtinut „pe bune” aceasta facilitate. Cert este ca a existat si nu ca o masura anticriza. Chiar guvernul Boc a luat o decizie similara in 2009 - care s-a dorit a fi tot anticriza -, dar conditiile au fost atat de impovaratoare incat doar 1,6% din firmele din Romania si-au permis acest lux. Nici proiectul aflat acum in lucru nu este deloc accesibil „muritorilor de rand”. Dobanda concureaza sau chiar sare frumusel de nivelul practicat de banci, garantiile solicitate sunt exagerat de mari, iar conditia de a plati totul la zi este foarte greu de indeplinit. Una peste alta, nici de aceasta data nu vorbim despre vreun ajutor. Ci, mai degraba, de un act normativ copiat aproape la litera dupa precedentele, dar ceva mai costisitor pentru destinatari. Daca cei de la Putere chiar si-ar dori sa ajute economia reala ar trebui sa porneasca de la realitate: blocajul este aproape generalizat, termenele de plata intre partenerii de afaceri ajung si la 150 de zile, prioritate avand evident statul. Acelasi stat care nu-si plateste la timp datoriile catre mediul de afaceri si care nu suporta penalizari.

Personal, cred ca se continua un dialog al surzilor inceput de vreo doi ani, odata cu declansarea crizei: guvernul Boc  lanseaza „programe anticriza de succes”, mediul de afaceri cere masuri reale care sa impulsioneze economia. Numai ca, pe zi ce trece, nota de plata este tot mai mare. Pentru companii, evident.

Va mai amintiti de sinceritatea debordanta a domnului de la FMI, Jeffrey Franks, care a concluzionat referindu-se la economia noastra:  operatia a reusit, pacientul e mort? Ma tem ca urmatoarea replica va fi, judecand dupa masurile adoptate: Pacientul a murit. Sa-l operam totusi...