Panasonic vrea să concedieze încă 8.000 de angajaţi în cea de-a doua jumătate a anului fiscal în curs, după cele aproape 9.000 de disponibilizări din această vară, în încercarea de a reduce pierderile cauzate de scăderea cererii şi aprecierea yenului japonez, scrie Bloomberg.


Compania a concediat 8.871 de angajaţi în perioada aprilie-septembrie, primul semestru al anului fiscal 2012-2013, iar acestora li se vor adăuga alţi 8.000 de salariaţi până la sfârşitul lunii martie. Cheltuielile necesare pentru noile disponibilizări au fost deja incluse în buget, Panasonic estimând o pierdere de 765 miliade yeni (9,6 miliarde dolari) pentru anul fiscal în curs.

Pierderea previzionată este de 30 de ori mai mare faţă de estimările analiştilor, iar compania a renunţat la plata unui dividend pentru prima dată din anul 1950. Acţiunile Panasonic se tranzacţionează la cel mai redus nivel din ultimii 38 de ani, iar Moody's se pregăteşte să retrogradeze ratingul companiei din cauza pierderilor estimate petnru acest an.

Panasonic a renunţat la aproape 39.000 de angajaţin ultimul an, reprezentând aproximativ 11% din personalul total. Producătorii japonezi de electronice se confruntă cu scăderea vânzărilor din cauza concurenţei tot mai dure din partea rivalilor sud-coreeni, precum Samsung Electronics, precum şi cu aprecierea yenului, care pune presiunie pe preţuri, venituri şi profituri.

"Nu au de ales, singura variantă este să concedieze mai mulţi angajaţi, ţinând cont de pierderile enorme. Erau aşteptate noi disponibilizări. Ceea ce este mai important este ca business-ul să fie reaşezat, să prezinte investitorilor un plan clar de redresare", comentează pentru Bloomberg un analist financiar japonez.