Faptul ca ziarista Valerie Trierweiler nu este casatorita cu noul presedinte al Frantei, Francois Hollande, a fost acceptat de americani ca o noua fantezie a francezilor.


Cand este vorba despre ”familia prezidentiala” si, in special, de Prima Doamna a SUA, americanii raman conventionali. Sunt incantati de Michelle Obama, care isi indeplineste, in opinia generala, cu brio misiunea de First Lady, conjugand rolul de „sotie si mama model” cu un angajament politic si social bine marcat.

Cu toate acestea, nimic nu-i impiedica pe americani sa o urmareasca plini de o curiozitate prea putin ascunsa, pe Valerie Trierweiler, care-l insoteste pe Francois Hollande in prima lui calatorie in SUA, la Washington si Chicago.

Faptul ca ziarista franceza nu este casatorita cu noul presedinte nu pare sa-i deranjeze pe americanii care au acceptat aceasta noua fantezie a francezilor. Carla Bruni a fost, la randul ei, plebiscitata, desi, in ochii americanilor, nu a intrunit in totalitate criteriilor de Prima Doamna ideala.

First Girl Friend”, cum a supranumit-o CNN pe Valerie Trierweiler, va fi invitata la toate evenimentele organizate de sotia presedintelui american pe durata reuniunilor la varf ale G8 si G20. Un lucru confirmat de Casa Alba, care a dat, astfel, de intele ca nu exista probleme de protocol, nota cotidianul Le Figaro.

Pentru 79% dintre francezi, faptul ca Valerie Trierweiler si Francois Hollande nu si-au oficializat relatia nu constituie ceva socant. Procentul americanilor dispusi sa accepte o „First Girl Friend” la Casa Alba va fi, fara indoiala, mai scazut. Dar ei s-au obisnuit cu „exceptiile franceze”, concluzioneaza Le Figaro.