Ministrul Sanatatii, Raed Atafat si Andrea Mecenaro, CEO, I.R.C.C.S. Policlinico San Donato,Italia, prof. dr. Mr. Alessandro Frigiola, Director Cardiac Surgery Department au semnat in aceasta dimineata un protocol de colaborare intre MS si Clinica San Donato, in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Conform documentului, pe o durata de trei ani va fi realizat un program national de dezvoltare a acestui sector, printr-o serie de actiuni comune. 

Astfel, va exista un proiect de instruire a tinerilor medici romani, dar si a asistentilor medicali din sectoare de interes si deficitare din punct de vedere al resurselor umane, chirurgie cardiaca, cardiologie, anestezie pediatrice.

De asemenea, cooperarea mai prevede ca, echipe complete de medici italieni cardiologi si chirurgi cardiaci sa poata realiza interventii in centrele din Romania specializate in cardiochirurgie pediatrica, dar si ca pacientii romani sa poata fi tratati in clinica italiana, pana la finalizarea proiectului. 

Proiectul urmeaza sa fie implementat in 4 centre din tara.In clinica Marie Curie din Bucuresti,  unde va demara activitatea interventionala, in centrele si institutele de boli cardiovasculare din Cluj Napoca si Iasi si in centrul din Tg. Mures unde se intentioneaza cresterea capacitatii de operare si ridicare a nivelului de complexitate a cazurilor tratate. 

“Este nevoie de un plan concret de dezvoltare a acestui sector si de o strategie clara si o viziune asupra rezultatelor pe care dorim sa le obtinem. Impreuna cu colegii de la San Donato, dar si cu alti specialisti din tara si strainatate vom asigura realizarea unei strategii, dar si implementarea ei concreta in urmatorii 3 ani. In acest fel, copiii care se nasc cu malformatii congenitale cardiace vor putea fi tratati in tara fara a mai fi necesar transferul lor in alte tari”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sanatatii.