Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimentele de bază va duce la o scădere a preţurilor acestor produse cu 15% şi la diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale, potrivit reprezentanţilor patronatelor din domeniu.

"Un prim efect ar fi creşterea încasărilor bugetare. Se va reduce evaziunea fiscală la pâine de la 60%, cât este în prezent, la 15-20%", a declarat agenţiei Mediafax Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan din industria panificaţiei.

El a adăugat că preţurile alimentelor de bază, printre care şi pâinea, se vor micşora cu 15%.

"Dacă la 1 ianuarie 2013 scade TVA cu 15%, vom cumpăra în acea zi pâinie cu 15% mai ieftină faţă de cea cumpărată cu o zi înainte", a spus preşedintele Rompan.

Şi Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, crede că preţurile la mâncare vor scădea.

"La aplicarea TVA, preţurile alimentelor pentru care acesta se va diminua vor scădea cu 15%. Cu ceva vreme înainte de aplicare se va opri creşterea preţurilor, după care acestea vor scădea", a spus Minea.

El crede, de asemenea, că reducerea TVA va determina scăderea evaziunii fiscale.

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că în proiectul de buget pentru anul viitor va fi inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază.