Un numar de sapte dintre cele mai mari firme de distributie de produse de larg consum din Romania au avut in 2009 afaceri cumulate de 3,4 miliarde de lei, in scadere cu aproximativ 5% fata de 2008. In ceea ce priveste profitabilitatea inregistrata anul trecut, patru firme din cele sapte au raportat rezultate negative. Cumulat, pierderile au totalizat 32,4 milioane de lei, cu 27,4% mai mult decat in 2008. Astfel, Astral Impex a incheiat cu pierderi de 22,7 milioane de lei, comparativ cu 2008, cand a avut un profit net de 1,3 milioane de lei, iar in cazul firmei Agroalim Distribution pierderile au crescut de 4,7 ori, la 5,7 milioane de lei.

Firma Lekkerland Convenience a avut, de asemenea, pierderi de 3,3 milioane de lei, de aproape trei ori mai mari decat cele din 2008, iar in cazul Elgeka-Ferfelis pierderile, desi s-au redus de peste 10 ori, au ramas la 695.000 de lei. Profit au raportat firmele Top Brands (12,1 milioane de lei), Whiteland Import Export (1,9 milioane de lei) si Interbrands Marketing&Distribution, care a inregistrat un rezultat pozitiv de 1,9 milioane de lei, fata de 2008, cand a incheiat pe pierderi de 7,2 milioane de lei.

Cele mai mari incasari a avut, potrivit datelor transmise Registrului Comertului, firma Top Brand Distribution - 1,3 miliarde de lei, in urcare cu 13%. Firma este controlata in proportii egale de Brightlane LLC, inregistrata in SUA, si Top Brands Holding, al carei unic asociat este omul de afaceri palestinian Wassila El Taher. De asemenea, Elgeka-Ferfelis a inregistrat anul trecut o crestere de 17,5% a afacerilor, la 300 de milioane de lei.

La polul opus se situeaza cinci jucatori mari de pe piata bunurilor de larg consum care s-au confruntat in 2009 cu o scadere a afacerilor. Acestia sunt Interbrands Marketing&Distribution, Astral Impex, Whiteland Import Export, Agroalim Distribution si Lekkerland Convenience.