Din toata Conventia PDL doua lucruri au fost senzationale. Primul - diferenta de scor zdrobitoare dintre Boc si Blaga, ceea ce arata cat de multa influenta are inca Traian Basescu in fostul sau partid. Cel de-al doilea eveniment spectaculos a fost chiar depozitia invinsului, un rechizitoriu in toata regula la adresa PDL. Sigur, nu lupta interna si impartirea pe tabere a partidului ne preocupa, dar din ceea ce a spus Blaga se degaja ingrijorari majore: ca oamenii pusi in functiile administrative ale statului nu sunt pregatiti, ca la sediul partidului nici nu se stiu numirile pe posturi si, poate cel mai grav, ca legile si actele normative sunt elaborate tot in afara partidului. Blaga nu a vrut sa nominalizeze Cotroceniul, a spus doar ca daca proiectele ar fi trecut si prin comisiile de specialitate ale PDL, Romania ar fi avut astazi cu siguranta legi mai bune. Ceea ce, oricum, e la fel de grav.

Partea proasta pentru romani - interesati mult mai mult de guvernare decat de soarta PDL - este ca aceasta aripa care isi propusese repararea greselilor partidului nu va fi prezenta in mod semnificativ la conducerea PDL. Vasile Blaga s-a retras de tot in zonele marginale ale partidului, la fel si inca alti doi-trei „revolutionari”. Doar Frunzaverde a candidat si a obtinut unul dintre cele patru posturi de primvicepresedinte - mult prea putin insa pentru a determina o schimbare. Nu i-as plange pe Blaga si ai lui. Au fost in functii-cheie si pana ieri nu au facut nimic pentru a schimba sistemul clientelar pe care il acuza azi. Dar, fara ei in conducerea PDL e foarte clar ca actul de guvernare nu va fi mai performant. Nimeni din tabara lui Boc, cu atat mai putin el insusi, nu a vorbit despre schimbarea metehnelor, despre aplicarea criteriilor de competenta cand sunt numiri in institutiile statului sau despre o expertiza mai profunda asupra legilor reformei. S-a vorbit numai despre unitate si continuitate. Or, tocmai continuitatea asta pagu­boasa ii doboara pe romani!

PDL a ratat momentul de catharsis, dupa care sa se reinven­teze ca partid de guvernamant. A fost doar o amagire de juma­tate de zi cu Blaga protagonist, dupa care partidul, guvernul se in­torc la Cotroceni.