Despre 2009 se spune ca a marcat ince­putul iesirii din profunda criza globala. Dupa un demaraj anevoios, a doua ju­ma­tate a anului trecut a reusit sa readuca op­timismul pe pietele internationale de­vastate de degringolada generala, bursele mondiale recuperand 49% din pierderile su­ferite. O revenire de care au profitat ime­diat bogatii planetei, care si-au refacut, prac­tic, averile micsorate de instabilitatea financiara. Iar ca dovada ca actuala criza a grabit procesul de redesenare a hartii eco­nomice a lumii cu mutarea centrului de echi­libru in zona Asia-Pacific, aici nu­marul milionarilor a afisat cea mai mare crestere comparativ cu alte regiuni ale planetei. Ca este asa o demonstreaza re­zul­tatul studiu­lui anual, World Wealth Report, editia a 14-a, elaborat de Merrill Lynch Wealth Manage­ment si cabinetul Capgemini. In 2009, nu­ma­rul persoanelor care dispun de peste 1 mil. $ a revenit la nivelul din 2007, adica 10 milioane de oa­meni, al caror patrimoniu insumat a atins 39.000 mld. $ (de 20 de ori cat PIB-ul Marii Britanii). Dar, in timp ce statele asia­tice emer­gente au inregistrat o crestere a econo­miilor lor, Europa si SUA au alune­cat in recesiune. Acest avantaj a permis Asiei sa ajunga din urma celelalte doua con­ti­nente. Astfel, regiunea asiatica nu­ma­ra acum 3 mil. milionari, la fel ca Eu­ropa si mai putin decat in Statele Unite (3,1 mil.).

Tarile emergente dau tonul


Iar daca astazi echilibrul intre cele trei mari zone este aproape perfect, „este de as­teptat ca, in 2011, Asia sa intreaca Eu­ropa dupa numarul de milionari”, explica Gilles Dard, de la Merrill Lynch. Ca vo­lum, averile acestora, in special japonezi si chinezi, se cifreaza la 9.700 mld. $, mult peste Europa, dar inca departe de SUA. Dincolo de toate, aceste cifre ilustreaza ade­varata tendinta de fond: explozia ta­rilor emergente. Nu este, prin urmare, de mirare ca investitiile milionarilor s-au redus in Europa si Statele Unite, pentru a se indrepta spre Asia si America Latina. „Americanii si europenii cauta alte piete, se concentreaza asupra altor monede. Si nu este decat inceputul tendintei”, crede Dard. In opinia lui, alt punct de atractie il constituie diversitatea oferita de zona asia­tica. Daca Japonia si China raman, pentru moment, destinatiile preferate ale milio­narilor, alte tari din zona creeaza tot mai multi bogati. In 2009, numarul persoa­nelor cu peste 1 mil. $ la activ a crescut, in India, cu 50%. In Taiwan, acest procent este de 42%, in Australia de 34%, iar in Sin­gapore de 33%. Ultimii „dragoni” ai momentului, Indonezia si Vietnam, au oferit o adevarata surpriza, cu o crestere de 28,3% si, respectiv, de 24,4% a efectivului de milionari.

Destinatiile preferate ale investitiilor


„Zona Asia-Pacific este unica regiune din lume unde indicatorii macroeco­no­mici si instrumentele cu care se formeaza averi (o crestere sustinuta a pietelor bur­siere, materii prime etc.) s-au dezvoltat in mod semnificativ in 2009”, explica Lau­rence Chretien, de la Capgemini, unul dintre autorii raportului.

In ceea ce priveste plasamentele, in­vestitorii instariti au devenit neincre­zatori, refuzand sa se mai arunce, asa cum procedau alta data, in goana dupa per­formanta sau dupa active de mare risc. Prin urmare, in 2011 ponderea investi­tiilor in actiuni ar putea atinge 35% (com­parativ cu 29% in 2009), in detrimentul produselor monetare, dar si al activelor imobiliare. Cu toate acestea, Statele Unite continua sa aiba, inaintea Japoniei si Germaniei, cei mai multi locuitori in­stariti: 2,866 milioa­ne, fata de 1,65 mi­lioane si, respectiv, 861.000. Franta are 383.100 de milionari, cu 40.000 mai multi decat in 2008.

Cele mai mari averi din lume


  • Prima avere din lume, de 53,5 mld. $, apartine intreprinzatorului mexican Carlos Slim Helu
  • Cu o avere estimata la 29 mld. $, omul de afaceri indian Mukesh Ambani se numara printre primii cinci ocupanti in toate topurile de specialitate
  • Regele otelului, indianul Lakshmi Mittal, cu 28,7 mld. $, a ramas, chiar si dupa dezastrul din metalurgia mondiala, unul dintre cei mai instariti locuitori ai planetei 
  • Li Ka-shing locuieste la Hong Kong si poseda 21 mld. $