Piata executarilor silite a crescut mult si brusc in ultimii doi ani, din cauza incapacitatii firmelor sau per­soa­nelor fizice de a-si plati taxele si im­po­zitele catre stat sau ratele catre banci.

O analiza a site-ului executari.com, realizata pentru „Financiarul”, arata ca, in ultimele trei luni, s-a resimtit o usoa­ra revigorare a vanzarilor, fata de pri­ma jumatate a anului. Piata exe­cu­tarilor de bunuri imobile a crescut intr-un ritm mai lent decat cea a exe­cuta­­ri­lor bunurilor mobile. Vanzarile de locuinte si de spatii comerciale au luat avant in a doua jumatate a acestui an. De asemenea, bunurile de folosinta industriala (terenuri, hale, echipa­mente, utilaje) sunt mult mai cautate incepand cu luna august.

De exemplu, in 2008 bancile aveau, in medie, intre doua si cinci licitatii lunar pentru executarea imobilelor asu­pra carora aveau gaj. „Se poate re­marca o crestere fara precedent a numa­­rului bunurilor executate silit. Aceasta, in pofida faptului ca insti­tu­tiile cu atributii de executare recurg la acest demers ca ultima solutie in recu­perarea datoriilor”, a afirmat Cris­tina Boarna, dezvoltator al proiectului.

Cea mai mare dinamica se inre­gistreaza in cazul echipamentelor si utilajelor. Cristina Boarna spune ca s-au primit cereri pentru utilaje chiar si din afara Romaniei.

Cele mai cautate au fost echipa­mentele din industria de textile si con­fectii, prelucrarea lemnu­lui, alimen­tatie publica si infru­mu­setare. Expli­catia este ca afaceri deja ince­pute pot fi imbunatatite cu echi­pamente la pre­turi foarte bune, cum­parate la licitatie. De asemenea, pot fi pornite afaceri noi cu aceste utilaje mai ieftine - saloane de infrumusetare, fast-fooduri sau ate­liere de croitorie.

De toate pentru toti


Site-ul strange date de la banci, socie­tati de leasing, ANAF, firme de recu­perari creante si case de insol­venta, adica aproximativ 70% din tota­lul execu­tarilor silite din Romania. O statistica din zona imobiliara, pentru perioada ianuarie-octombrie, arata ca majoritatea tran­­zactiilor au avut ca obiect apar­tamentele de doua camere, urmate de cele de trei camere si de case si tere­nuri rezidentiale. In general, bunurile imo­bile se vand la a patra sau a cincea lici­tatie, cu o scadere de 25% a pretului initial de evaluare.

Un alt punct de interes al site-ului il constituie stocurile de marfa, scoase la licitatie in diverse orase din tara. Prin­tre cele mai licitate categorii de bunuri sunt confectiile, textilele (covoare, per­dele, metraje), alimentele sau cartile.  Pentru 2011, specialistii se asteapta la o cres­tere a numarului de bunuri scoase la lici­tatie, dar si la o imbu­na­tatire a rit­mului de valorificare a aces­tor bunuri. „Cei care au stat in expectati­va pe intrea­ga durata a declinului economic vor fi mai deschisi catre investitii imobiliare decat in ultimii doi ani”, a mai declarat Cris­tina Boarna. La sectiunea autoturisme, apare o gama foarte variata de vehicule, de la cele de carat marfa pana la masini de lux. Din cele 2.971 de anunturi inre­gistrate ieri, 1.168 erau la sectiunea auto-moto. Un model Ferrari 599 GTB Fio­­ra­no F1 este oferit la un pret de 170.000 de euro, fara TVA. O limuzina Bentley, model Continental Flying Spur, este pusa in vanzare de o societate de leasing la un pret de 65.000 de euro, fara TVA. La polul opus apar autoutilitare Dacia, din anii ’90, scoase la licitatie de admi­nistratiile financiare locale, la pre­turi de pornire de 750 de lei.