Asiguratorii care nu isi indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA sau si le indeplinesc defectuos vor plati, pentru fiecare zi de intarziere, penalizari de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite, a anuntat astazi Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Totodata, pentru politele emise incepand cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice.

Potrivit CSA, acestea sunt unele dintre principalele modificari aduse legislatiei secundare cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, aprobate de Consiliul CSA in sedinta de marti, 29 noiembrie 2011.

"Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Aceste schimbari, corelate cu o monitorizare riguroasa a evolutiilor si tendintelor inregistrate pe segmentul RCA, vizeaza obtinerea unui nivel optim de protectie a asiguratilor i pagubiilor, prin imbunatairea calitaii serviciilor oferite de asiguratori", a declarat preedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a discutat i analizat propunerile de modificare a reglementarilor privind RCA impreuna cu asociaiile profesionale ale pieei de asigurari - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) si Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

Potrivit noilor reglementari, autorizarea pentru vanzarea poliei RCA a devenit permanenta, companiile de asigurari nemaifiind obligate sa depuna la sfaritul fiecarui an documentaia necesara avizarii. Asiguratorii RCA au insa obligaia sa respecte permanent condiiile prevazute pentru autorizare.

Potrivit altor modificari aduse normei privind asigurarea RCA, ce vizeaza cu precadere protectia persoanei pagubite, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii daca, in termen de cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii.

Totodata, termenul in care asiguratorul are obligaia de a comunica asiguratului/pagubitului intenia de a desfaura investigaii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare. De asemenea, in cazul daunelor pentru care valoarea reparaiilor este posibil sa depaeasca valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligaia de a comunica pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata.

Incepand cu anul 2012 se vor atinge limitele de despagubire impuse la nivel european. Astfel, pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala.

Totodata, pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5 milioane euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

"In situatia in care din motive tehnice baza de date CEDAM nu poate fi interogata sau datele oferite sunt in neconcordanta cu documentele prezentate de asigurat, asiguratorul trebuie sa ina cont de documentele puse la dispozitie de asigurat, in vederea stabilirii bonusului sau malusului", se arata in comunicat.

Modificarile prezentate vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.