Timp de trei sesiuni parlamentare, din 1 februarie 2009 si pana in 30 iulie 2010, unii dintre senatori si deputati nu au rostit niciun cuvant de la tribuna Parlamentului. Singura data cand au ajuns in fata plenului a fost atunci cand au rostit juramantul de investitura, gest obligatoriu, fara de care nu ar fi putut prelua mandatul. Din calculele realizate de Institutul pentru Politici Publice reiese ca in aceasta situatie sunt 14 deputati si cinci senatori, iar alti patru senatori au avut cate o singura inter­ventie.

„Financiarul“ a incercat sa afle de la cei 23 de parlamentari care au fost cauzele pentru care, in doi ani de mandat, nu au reusit sa spuna nimic de la tribuna de plen. Nu mai putin de 16 parlamentari nu raspund nici macar la telefon, care de altfel este platit din bani publici. In locul lor „raspunde” cutia postala. Dintre cei care au dorit sa dea o expli­catie, cei mai multi au spus ca nu intra in fisa postului o astfel de atributie. Mai exact, au incercat sa ne convinga ca ei sunt mult mai utili si mult mai „vocali” in comisiile din care fac parte, iar in plen ii lasa pe liderii de grup sa vorbeasca, pentru ca asa ar presupune „discipli­na de partid”. Deputatul PDL  Sorin Buta ne-a declarat ca el face parte dintr-o echipa, ca respecta regulile aces­tei echi­pe. In plus, „nu vreau sa monopolizez microfonul (de la tribuna Parlamen­tului, n.r.)”, a adaugat Buta.

Mai mult, colegul sau de partid, Valentin Rusu, sustine ca „luarile de cuvant sunt o caracteristica a parla­mentarilor din opozitie. Intrebat daca, in cei doi ani, in colegiul pe care il repre­zinta nu a fost nicio problema pe care sa doreasca sa o semnaleze de la tribuna Parlamentului, Rusu a raspuns: „Toate problemele din colegiul meu le-am rezolvat prin discutii directe, nu a fost nevoie de declaratii politice facute dimineata”. „Nu asa se cuantifica acti­vitatea parlamentarului. In mod normal, liderii de grup iau cuvantul in plen”, ne-a explicat deputatul Cons­tantin Mazilu, fost social-democrat, in prezent indepen­dent. „Adevarata mun­ca se face in comisii, in teritoriu. Foarte multa lume nu intelege cum func­tioneaza Parlamen­tul”, a sustinut acesta.

Numai ca, oricine citeste regu­la­mentele de functionare ale celor doua Camere poate sa constate ca in fisa pos­tului de parlamentar intra si declaratia politica.

Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca „in fiecare zi de marti primele 90 de minute ale sedintei vor fi rezervate pentru declaratii politice ale deputatilor”. La Senat, „Biroul perma­nent aloca, in fiecare saptamana, o anumita perioada de timp dintr-o zi de sedinta pentru declaratii politice sau alte interventii ale senatorilor”. Asadar, timp ar fi suficient. In plus, multe dintre problemele legislative importante sunt dezbatute in plen, ca sa nu mai vorbim de dezbaterile pe motiuni, unde timpul alocat grupurilor parlamentare este extrem de generos.

Senatorii PDL Tudor Panturu si Vasile Nistor ne-au declarat ca „datele sunt gresite”, intrucat ei au vorbit de la tribuna Senatului. Acesta din urma a precizat ca el a avut atat interpelari, cat si declaratii politice. Intrebat daca a citit declaratiile respective de la tribuna Camerei Deputatilor ori le-a depus doar in scris, Nistor a raspuns ca le-a citit, fapt inregistrat si pe site-ul oficial al insti­tutiei. De asemenea, in clasamentul realizat de IPP mai figureaza, in mod eronat, Ioan Mang si Cristian Diaco­nescu, care au avut cel putin cate doua interventii in cadrul dezbaterilor din plen. Cei doi nu au putut fi contactati.


Cine sunt acesti deputati


Boabes Dumitru a mai detinut un mandat de deputat si in legislatura 2000-2004. Activitatea a fost insa aproape inexistenta: trei luari de cuvant in plen -la depunerea juramantului si  de doua ori a citit opinia comisiei din care facea parte. In total, 3 minute, timp in care nu a exprimat nicio opinie personala.

Valentin Rusu se afla la al doilea mandat de deputat. Si in mandatul ante­rior  a vorbit in plen doar la depunerea juramantului. Intr-o situatie similara se afla si fostul social-democrat, actual sena­tor independent Anghel Iorda­nes­cu. Madalin Voicu si Vasile Nistor pot fi considerati parlamentari de profesie, fiind la al patrulea, respectiv al cincilea mandat in Legislativ.

La polul opus, Ileana Cristina Dumitrache, la cei 28 de ani, este unul dintre cei mai tineri parlamentari. Stefan Seremi si Stelian Ghita-Eftimie, amandoi de la PDL, au mai reprezentat poporul in Parlament, in perioada 1990- 1992, la momentul respectiv fiind alesi din partea FSN.  Asadar, atitudinea pe care o afiseaza acestia nu se explica nici prin lipsa de experienta, nici prin timiditate.

Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca „in fiecare zi de marti primele 90 de minute ale sedintei vor fi rezervate pentru declaratii politice ale deputatilor”. La Senat, „Biroul permanent aloca, in fiecare sap­tamana, o anumita perioada de timp dintr-o zi de sedinta pentru declaratii politice sau alte interventii ale senatorilor”.

Pentru urmatorii parlamentari, la telefon „raspunde” cutia postala: Anghel Florin, Boabes Dumitru, Dumitrache Ileana, Gust Florentin, Palfi Mozes Zoltan, Seremi Stefan, Claudiu Taga, Turea Razvan, Voicu Madalin, Cibu Constantin; Diaconescu Cristian,  Iordanescu Anghel, Mang Ioan, Saghian Gheorghe, Stanisoara Mihai, Tamaga Constantin.