Un grup de 10 cluburi sportive din tara a pre­gatit terenul pentru in­fiintarea unei noi struc­turi - Federatia Romana de Biliard-Pool (FRBP). Hotararea judecatoreasca de constituire este asteptata la sfarsitul acestei luni. Gabriel Visoiu, imputernicit al gru­pului de initiativa si viitor secretar general al FRBP, spune ca Federatia va incepe sa functioneze efectiv din luna octombrie. Singura surpriza ar putea aparea ca urmare a unei ama­nari generate de protestul magi­stratilor.

Pe cont propriu


Membrii fondatori sunt cluburi din tara organizate ca asociatii sportive de biliard, conform Legii Sportului. FRBP va coordona activitatile spor­tive de biliard-pool si biliard artistic - trick-shot din Romania. Gabriel Visoiu este campion mondial la trick-shot. Presedintele FRBP va fi Radu Stefanescu, care conduce clu­bul Aztec din Timisoara.

Sistemul de organizare al spor­tului cu masa si tac la nivel mondial este delimitat in trei componente: snooker, biliard-pool si carom. Fosta federatie a controlat teoretic toate cele trei sporturi pana sa se desfiin­teze.

La nivel mondial, activitatea este condusa de Confederatia Mondiala a Sporturilor de Biliard (WCBS). De aici, se desprind cele trei mari com­ponente, conduse fiecare de cate o federatie internationala subordonata WCBS. In acest caz, este vorba despre Asociatia Mondiala de Biliard-Pool, careia i se subordoneaza confede­ratiile continentale. La nivelul Europei, este vorba despre European Pocket Billiard Federation, care coordoneaza federatiile nationale. La randul lor, federatiile nationale pot coordona activitatea in unul, doua sau in toate cele trei sporturi de biliard, avand posibilitatea sa se inscrie in mai mul­te confederatii.

In 2007 s-a infiintat Federatia Ro­mana de Snooker, care acopera nu­mai snookerul. Noua Federatie Roma­na de Biliard-Pool se va ocupa numai de jocurile din sistemul biliard-pool, astfel incat caromul ramane fara re­pre­zentare.

In Romania, se apreciaza ca 90% din mesele de biliard sunt de tip pool. Restul de 10% sunt de snooker sau de carom - cele fara buzunare.

Imagine pozitivapentru „sahul cu bile“


Gabriel Visoiu spune ca obiec­ti­vul Federatiei pentru primul an de functionare va fi cresterea numa­rului de cluburi afiliate cu cel putin cinci si legitimarea a 200-300 de juca­tori. In prezent, jucatorii de valoare din Romania participa la concur­s­urile nationale si internationale de tip open pe cont propriu. In prezent, ei nu pot participa la Campionatul European, pentru ca nu exista o fede­ratie, deci nu pot reprezenta Ro­mania.

Visoiu afirma ca scopul Fede­ra­tiei nu va fi organizarea con­cursurilor de biliard, ci organizarea unui cam­pionat national, care sa formeze o ierarhie a jucatorilor, precum si promovarea acestor jucatori in com­petitii in care sa reprezinte Romania si formarea unui sistem de selectie si instruire cu ajutorul instructorilor.

Din punct de vedere financiar, Visoiu vrea sa se bazeze pe spon­so­rizari si pe contracte de imagine cu firme private. Finantarile de la Bu­getul de stat vor putea veni de-abia prin bugetul din 2011, pe baza unor programe de dezvoltare sportiva elaborate de Federatie.

Colaborarea cu zona privata este viabila, in conditiile in care televiziu­nile sunt interesate de competitiile care se desfasoara in aceasta perioa­da la Bucuresti sau la Timisoara. „Vom promova biliardul ca pe un sport nou. Sper sa lasam in urma imaginea de «distractie la bar» si sa fie perceput ca un sport inteligent sau «sah cu bile», asa cum i se mai spune“, a declarat Visoiu.

Obiectiv: formarea unei ierarhii


Valerian Atomulesei, presedintele clubului sportiv Atomic, va coordona partea de instruire si antrenament, ca membru al Biroului federal. Ace­sta spune ca obiectivul din punctul de vedere al performantei sportive este aducerea jucatorilor romani la un nivel cat mai bun posibil. In pri­ma faza, Atomulesei vrea ca 10 juca­tori legitimati la FRBP sa participe in mod constant la concursurile de tip open din strainatate, iar 50de juca­tori - la concursurile din Romania.

In tarile in care biliardul este la un grad de dezvoltare superior, fede­ratiile suporta cheltuielile sportivilor la Campionatele Europene sau la concursurile pe echipe. Deplasarile sportivilor la concursurile open sunt suportate de cluburi.

Atomulesei, cunoscut drept Vali Carmbol, este unul dintre veteranii acestui sport in Romania, practicat in semilegalitate in timpul regimului comunist, cand era considerat o acti­vitate burgheza. El s-a ocupat de pro­bleme tehnice si in vechea federatie. Atomulesei spune ca antrenamentele lotului national se vor desfasura in Clubul Atomic din Bucuresti, iar, in masura in care Federatia va asigura finantarea, se vor organiza can­tona­mente in diferite locuri din tara, mai ales inainte de competitiile nationale sau internationale.

In principiu, pen­tru cantonamente sunt alese zone li­nistite, de genul statiunilor in peri­oa­da extrasezon, care sa aiba disponibile mese de biliard profe­sio­nale.

Biliardul romanesc se bazeaza pe anumiti sportivi care au avut o serie de rezultate bune la nivel interna­tional: Ovidiu Cristea, Toni Judet, Ioan Ladanyi sau Babken Melkonian. Acestia au ajuns in faze superioare sau au castigat turnee open din Europa. Babken Melkonian, cetatean armean rezident in Romania, este considerat sportiv roman in concur­surile de tip open. El se afla pe locul al doilea in clasamentul anual al tur­neului „Best of the East“, cu doua etape inainte de final. Si Ovidiu Cristea a reusit sa joace o finala de etapa in acest turneu. Sportivii ro­mani nu au insa niciun fel de performanta in Eurotour, cel mai valoros concurs organizat de European Pocket Billiard Federation.

Melkonian spune ca infiintarea FRBP va avea efecte pozitive, prin posibilitatea trimiterii jucatorilor la Campionatul European si prin ga­sirea de talente noi.

Babken are Asociatie


Babken Melkonian a infiintat in luna mai a acestui an Asociatia Romana de Biliard, „cu scopul de a dezvolta biliardul in Romania, pentru a atinge nivelul international“. Asociatia isi propune organizarea unei ligi de amatori, competitie care va incepe luna viitoare, si a unui circuit national de „9-ball“ - un joc specific pentru biliard-pool.