In contextul in care listarea BCR la Bursa de la Bucuresti este destul de putin probabil sa aiba loc in termenul stabilit, respectiv luna octombrie a acestui an, SIF Moldova ia in calcul valorificarea participatiei detinute la insti­tutia de credit prin emiterea unor instru­mente financiare derivate care sa fie tran­zactionate pe piata bursiera. Societa­tea nu exclude insa vanzarea directa a detinerii catre Erste Group Bank, dar se pare ca, din cauza conflictului cu actionarul majoritar, nu a fost invitata la negocieri.

Contractul de privatizare a BCR pre­vede listarea bancii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in maximum trei ani de la preluarea de catre grupul austriac Erste, ceea ce inseamna ca evenimentul ar fi trebuit sa aiba loc pana in octom­brie 2009. In contextul nefavorabil im­pus de criza financiara, actionarul majoritar si cele cinci SIF-uri, care detin cu­mulat putin peste 30% din BCR, au cazut de acord sa amane listarea cu doi ani, astfel ca titlurile bancii ar trebui sa ajun­­ga la cota BVB pana in toamna aces­tui an. Pana in prezent, actionarul majo­ritar nu a facut insa niciun demers pentru listare, iar Dominic Bruynseels, pre­se­dintele BCR, a declarat in mai ca la acel moment nu exista un calendar pen­tru listarea bancii. In acest context, SIF-urile sunt dezavantajate de faptul ca nu au posibilitatea sa isi valorifice deti­nerile in mod transparent. Daca unii con­du­catori de SIF-uri sunt resemnati in pri­­vinta faptului ca BCR nu va ajunge la Bur­sa in termenul stabilit, altii sustin cu tarie faptul ca listarea bancii este opor­tuna.

Astfel, Petre Pavel Szel, presedintele SAI Muntenia, societatea care admi­nis­treaza SIF Muntenia, este de parere ca nu mai e suficient timp ca listarea BCR sa se realizeze in toamna acestui an, in timp ce seful SIF Moldova considera oportuna listarea bancii la BVB in ter­menul stabilit. ,,Am convingerea ca se poate realiza acest demers, speram sa se intample cat mai repede. Nu cred ca se poate prelungi mai mult de o luna-doua perioada de analiza privind oportu­nitatea listarii BCR. Opinia noastra este ca sunt indeplinite toate conditiile pen­tru o listare de succes a BCR la Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat pentru „Fin.ro” Costel Ceocea, presedintele di­rector general al SIF Moldova.


Negocieri inexistente


In contextul in care SIF Moldova a contestat in instanta faptul ca BCR nu a acordat dividende din profitul anului trecut, conducerea societatii nu a fost invitata de catre actionarul majoritar sa participe la intalnirile pe care le-a or­ganizat cu sefii SIF-urilor, in cadrul ca­rora s-au purtat discutii in vederea pre­­luarii participatiei cumulate pe care cele cinci societati o detin la BCR. „Nu excludem vanzarea directa a parti­cipa­tiei catre Erste. Pana in acest moment insa nu am avut niciun fel de discutii cu actionarul majoritar in acest sens”, a mentionat Ceocea. Potrivit presedintelui SAI Munte­nia, in cadul intalnirii care a avut loc in iunie la Viena nu s-a ajuns la nicio concluzie concreta. Cu toate acestea, surse din piata de capital sustin ca o noua intalnire intre SIF-uri si Erste va avea loc in a doua parte a lunii, la Bu­curesti.

Warrant-uri sau optiuni pe actiunile BCR


Oficialii BCR sustin ca Bursa de la Bucuresti nu este suficient de lichida pentru listarea bancii. In acest context, este posibil ca institutia de credit sa nu fie adusa la cota BVB, mai ales ca Erste are intentia de a prelua participatiile SIF-urilor in mod direct. Intrucat situatia este destul de incerta, SIF Moldova cauta si alte solutii prin care isi poate valorifica detinerea la BCR. ,,Noi incercam sa ana­lizam si alte oportunitati, suntem intr-o documentare continua, ne-am pregatit si din punct de vedere juridic, si incercam sa gasim si alte solutii de valorificare a participatiei in eventualitatea in care nu va avea loc listarea. Ne-am gandit la con­structia unor instrumente financiare cu activ suport pe actiunile BCR”, a spus Ceocea. Aceste instrumente, precum war­rant-uri, optiuni sau instrumente combi­nate avand ca suport actiunile BCR, ar putea fi tranzactionate pe o piata bursiera, iar in acest fel s-ar putea obtine un pret transparent pentru actiunile BCR. Cu toate ca listarea BCR ar oferi SIF-urilor o posibi­litate transparenta de a-si valorifica par­ticipatiile, este posibil ca preluarea directa a detinerilor de catre actionarul majoritar sa fie mai avanta­joasa, intrucat Erste ar putea oferi un pret superior celui ce s-ar stabili liber pe piata bursiera, dat fiind interesul ridicat de a prelua detinerile SIF-urilor. Tot­odata, pretul de pe Bursa ar putea fi in­fluentat de contextul general al pietei, care, tinand cont de criza datoriilor suverane din Europa, ar putea sa fie unul nu toc­mai favorabil.