Problema depozitarii deseurilor menajere este departe de a se fi incheiat, chiar daca incepand cu 16 iulie toate gropile necon­forme au fost inchise. Primarii a zeci de localitati nu stiu acum unde sa duca gunoaiele, mai ales ca var­sa­torile le-au fost “blo­cate”. In plus, ei se plang de monopol, cand vine vorba despre SC Salubris SA, singurul ope­rator care poate trans­porta gunoaie in depozitul ecologic aflat la marginea municipiului Iasi.

Un proiect desenat pen­tru 30 de ani, menit sa rezolve problema dese­u­­rilor menajere din ju­detul Iasi, a fost pus pe hartie si urmeaza sa ajunga pe masa ministrului Mediului, in vederea avi­zarii. Este vorba despre strategia privind managementul deseurilor, aprobata de catre Consiliul Judetean (CJ) Iasi, un proiect cu o valoare de 34 de milioane de euro. Membrii CJ Iasi au votat masterplanul privind mana­gementul integrat al deseurilor in judet, ceea ce inseamna unda verde pentru ca Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate sa devina operationala. Strategia val­o­rificarii deseurilor, elaborata pen­tru o perioada de 30 de ani, implica infiintarea unor statii de transfer si a unor puncte de sortare a deseu­rilor, precum si de desem­narea unui operator de salubritate avizat pentru preluarea gunoiului si transportarea lui la depozitul ecolo­gic de la Tutora, o localitate de langa Iasi.

Proiectul, croit pe o perioada de trei decenii, va rezolva in final problema colectarii, depozitarii, dar si reciclarii gunoaielor de pe teri­toriul intregului judet. Practic, toate comunele Iasiului vor fi incluse in cadrul acestui megaplan de stran­gere a deseurilor din tot judetul, catre un singur punct.


O „caracatita” facuta sa stranga gunoiul din 90 de comune


Masterplanul aprobat de CJ Iasi prevede solutii punctuale pentru a rezolva problema gropilor de gunoi din toate localitatile rurale. „Proiec­tul spune exact in ce localitati vor fi instalate statiile de transfer. Acestea au rolul de a prelua temporar guno­iul din zonele limitrofe, in niste pres-containere, de unde apoi gunoiul este transportat catre groapa ecolo­gica de la Tutora.

De asemenea, pro­iectul include costurile cu colectarea selectiva a deseului, cate masini sunt necesare sau cate pubele”, ne-a explicat Ioana Apostol. Directorul serviciului de Salubritate din Iasi spune ca, pentru a fi pus in practica, proiectul are nevoie de o finantare de peste 30 de milioane de euro, bani care pot fi obtinuti din fonduri eu­ropene.

Principala problema ramane aprobarea proiectului de catre Minis­terul Mediului. In plus, si infiintarea Asociatiei, care mai are de parcurs mai multe etape pana sa devina efectiv operationala si sa gestioneze eficient proiectul.

Pana atunci, pri­marii care au inchis varsatorile con­form normelor UE nu stiu ce e de facut cu deseurile si nu mai au nici posibilitatea de a astepta doi ani pentru ca proiectul sa devina operational. „Primarii nu ar fi trebuit sa astepte acest proiect pen­tru a-si rezolva problemele. Ar fi trebuit sa gaseasca un operator de salubritate inca de acum doua luni”, ne-a declarat Se­bastian Tataru, purtatorul de cuvint al CJ.

De altfel, demersurile pentru in­fiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Serviciul de Salubritate (ADISS) au fost incepute de aproape doi ani, dar primarii comunelor s-au miscat greoi, astfel ca s-a ajuns in prezent la acest impas. Asociatia a fost inregistrata la Jude­catorie si urmeaza sa-si formeze un aparat tehnic propriu.

Apoi, trebuie aprobat studiul de fezabilitate pe proiectul de mediu aprobat de CJ, iar de-abia dupa aceea se va trece la achizitionarea logisticii pe care o presupune un program de asemenea dimensiuni.

Monopolul societatii de salubrizare


O parte dintre primarii din jude­tul Iasi nu sunt de acord nici ca SC Salubris SA sa fie singurul operator care poate depozita gunoaie in depozitul ecologic de la Tutora, sin­gurul din judet, situat intr-o comuna limitrofa municipiului Iasi. Ion Apostol, directorul societatii aflate in subordinea Consiliului Local Iasi, spune insa ca orice operator indi­vidual care ar veni in locul Salubris va propune, pe langa tariful de ridi­care a deseurilor de pe raza co­munei, si un tarif pentru costurile cu depozitarea acestuia la Tutora, ceea ce ar insemna tarife mai mari decat cele cu care opereaza Salubris.

In plus, directorul Salubris SA sustine ca aceste discutii puteau fi evitate daca Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate ar fi fost infiintata in urma cu doi ani. „In acest timp, puteam sa achi­zitionam toata logistica necesara pentru opera­rea deseurilor la nivelul intregului judet. Le-am spus atunci acest lucru, dar nu au inteles, iar cand a venit termenul de 16 iulie 2009, cand s-au inchis gropile de gunoi neecologice, s-au trezit ca au o problema. ADISS nu-i poate ajuta acum, pentru ca abia au iesit actele de la Judecatorie. Suntem la faza realizarii studiului de feza­bilitate pentru operarea deseurilor la nivelul intregului judet, dar asta in­seamna ca proiectul va fi implementat abia peste doi ani. Primariile din comu­nele judetului pot apela la un ope­rator independent, dar acesta va trebui sa depoziteze deseurile tot la Iasi.

Municipiul Iasi investeste in acest depozit pana la sapte milioane de euro”, a afirmat Ion Apostol. Acesta a adaugat ca eventualul operator indi­vidual gasit de primarii va propune, pe langa tariful de ridicare a deseurilor de pe raza comunei, si un tarif pentru costurile cu depozitarea acestuia la Tutora, ceea ce ar insemna tarife mai mari decat cele cu care opereaza Salubris.


Lucrarile trebuie incheiate pana la finalul anului 2010


Prima celula amenajata la depo­zitul de la Tutora are o suprafata de peste 15.000 de metri patrati, in care pot fi compactati peste 400.000 de metri cubi de deseuri. Suprafata totala planificata a depozitului este de 160.000 de metri patrati. Lucrarile, care sunt efectuate de SC Hidro­con­structia Bucuresti SA, au inceput anul trecut, iar investitia are ca termen de finalizare sfarsitul anului viitor. Pana in prezent, au fost investite aproxi­mativ 2,5 milioane de euro dintr-un total de aproape 22 de milioane de euro, cat este valoarea proiectului. Pri­marii comunelor din judetul Iasi au inceput sa resimta acut pro­blema preluarii si depozitarii deseu­rilor dupa ce, la data de 16 iulie, s-a interzis functionarea gro­pilor necon­forme cu standardele europene. Conform legis­latiei de mediu aflata in vigoare, amenda pentru neres­pectarea terme­nului-limita de inchi­dere a gropilor de gunoi este de pana la 50.000 de lei. In acest moment, peste 30 de primarii nu au notificat APM despre inchi­derea gropilor, riscand sanctiuni ce pot ajunge la 200.000 de euro pentru fiecare zi de intarziere in respectarea legislatiei elaborate de Comisia Europeana de Mediu.

Sase primarii din judetul Iasi au fost amendate


Garda de Mediu a verificat pana in prezent 262 din cele 474 de gropi comunale din judet. La toate gropile verificate a fost sistata activitatea, insa, in cazul a 32 dintre acestea, nu au fost indeplinite toate procedurile pentru inchiderea efectiva.

Amenzile aplicate au o valoare cuprinsa intre 1.500 si 3.000 de lei. Sunt comune unde nici macar nu au fost adoptate hotarari in Consiliul Local pentru inchiderea gropilor de gunoi. In alte comune au fost facute procedurile, insa nu s-au incheiat contracte cu operatori de salubritate.

Garda de Mediu a informat ca au fost amendate primariile din comunele Miroslava, Prisacani, Erbiceni, Butea, Coarnele Caprei si Gropnita.