Rusia este dispusa sa ofere o reducere de pret pentru gazele naturale furnizate Moldovei, dar cu o conditie: Chisinau trbuie sa puna capat colaborarii sale in domeniul energiei cu UE, informeaza presa rusa citand surse oficiale.


„In primul rand, Rusia propune ca partea molodveneasca sa denunte protocolul de aderare la tratatul de cooperare energetica a Uniunii Europene. O conditie care, odata indeplinita, vom putea revizui problema privind scaderea pretului la gazele livrate Moldovei”, a spus ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, ciatat de publicatia Gazeta.ru.

In plus, a adaugat oficialul rus, Moldova trebuie sa-si reglementeze datoria de 4,1 miliarde de dolari. Ministrul a amintit, de asemenea, ca pretul la gazele destinate Moldovei se calculeaza dupa formula aplicata pentru consumtorii europeni.

„Potrivit datelor noastre, pretul gazului pentru Moldova se ridica la 392 de dolari/1000 de metri cubi. Chisinau ar putea obtine o reducere de 30%”, a spus seful ministerului energiei.

Novak a precizat ca in octombrie 2011, Moldova a semnat protocolul de aderare la tratatul de cooperare energetica al UE, ceea ce inseamna ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, Chisinau trebuie sa implementeze noile norme impuse de Uniune pe piata de resort. „Fireste ca acest lucru nu ne convine”, a subliniat Novak.