O felie de pepene roşu în fiecare zi ar putea preveni bolile de inimă şi creşterea în greutate, potrivit unui studiu citat în versiunea electronică a cotidianului britanic Daily Mail.

Cercetătorii au efectuat teste pe şoareci hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi şi au descoperit că pepenele roşu încetinea viteza cu care se acumulau lipoproteinele cu densitate joasă (LDL). LDL sunt o formă de colesterol „rău”, care duce la înfundarea arterelor şi boli de inimă.

Cercetătorii de la Universiatea Purdue din Statele Unite au mai aflat că atunci când pepenele roşu este consumat în mod regulat, el ajută la controlul greutăţii şi reduce depozitele de grăsime din vasele de sânge.

Ei cred că secretul sănătăţii care se ascunde într-o felie de pepene stă în citrulină, o substanţă din sucul pepenelui. Studii anterioare au arătat că citrulina joacă un rol în prevenirea bolilor de inimă, scăzând presiunea arterială.

Deşi acest studiu nu a arătat efecte semnificative ale citrulinei asupra presiunii arteriale, el a descoperit că pepenele roşu are un impact puternic asupra altor factori de risc în cazul bolilor vasculare, cum ar fi dietele bogate în grăsimi, sedentarismul şi fumatul.

Un alt fruct care luptă împotriva colesterolului „rău” este mărul. Nu degeaba se spune că un măr pe zi ţine doctorul la distanţă. Într-un alt studiu, s-a descoperit că persoanele care au mâncat un măr pe zi timp de patru săptămâni aveau în sânge un nivel de colesterol „rău” cu 40% mai mic.

În România, rata mortalităţii din cauza afecţiunilor cardiovasculare este de 61% din numărul total de decese, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La nivel mondial, bolile de inimă rămân cea mai frecventă cauză a deceselor.

Citeşte şi:

Alimente moderat nocive ce trebuie consumate cu precauţie

Modelul japonez al alimentatiei sanatoase

Cele mai sănătoase alimente din toate timpurile