Grecia va traversa „o perioada cruciala” pana la urmatorul summit european, prevazut pentru sfarsitul lunii ianuarie, inceputul lunii februarie 2012, a avertizat astazi purtatorul de cuvant al guvernului elen, Pantelis Kapsis.


„Pana la sfarsitul lunii viitoare, inceputul lunii februarie se va desfasura un summit european; va fi o perioada foarte importanta, cu negocieri dificile menite sa defineasca atat viitorul monedei unice, cat si relatia noastra cu zona euro”, a spus Kapsis. „Va fi o perioada cruciala”, a subliniat el.

"Evolutia situatiei pentru Grecia va depinde „de progresul discutiilor privind noul ajutor acordat tarii de catre zona euro, precum si stergerea a 50% din datoria detinuta de creditorii privati”, a adaugat purtatorul de cuvant.

Incepand din luna noiembrie, Grecia este in tratative cu creditorii sai privati, in special cu bancile privind stergerea a 100 de miliarde de euro, suma care reprezinta jumatate din valoarea obligatiunilor elene detinute de respectivele institutii, asa cum prevede acordul convenit la 27 octombrie cu statele care folosesc moneda unica.

La sfarsitul saptamanii trecute, Institutul internatinal de finante, a evocat realizarea unui „progres” in discutiile cu Grecia pe aceasta tema. Atena ar urma sa primeasca pana la sfarsitul lunii februarie, o transa de 89 miliarde euro. „Obiectivul guvernului este de a proteja tara si de a o mentine in zona euro”, a subliniat Pantelis Kapsis.