Marile grupuri europene din domeniul chimiei au avertizat in legatura cu o incetinire a activitatii, ceea ce va agrava problemele lor legate de cresterea preturilor la materii prime.

Industria chimica depinde considerabil de investitiile ciclice in alte sfere, precum constructiile de automobile sau drumuri si poduri, cu impact negativ asupra ritmului lor de dezvoltare. In plus, costurile ridicate de functionare a imenselor uzine apasa asupra rezultatelor trimestriale, obligand la diminuarea gradului de utilizare a capacitatilor de productie. Este adevarat ca recenta ieftinire a petrolului a normalizat oarecum politica tarifara pentru anumite materii prime pentru petrochimie.

„Piata europeana pare cea mai afectata. Suntem pesimisti in ceea ce priveste perspectivele de crestere”, a comentat Jan Hein de Vroe, analist la ING.

• BASF, liderul mondial al sectorului, a anuntat un beneficiu trimestrial superior asteptarilor, atragand, totodata, atentia ca pe termen scurt compania se va confrunta cu o incetinire a cresterii. „Clientii BASF afiseaza prudenta, isi reduc stocurile si amana partial comenzile in speranta unei posibile reduceri a preturilor”, a detaliat compania germana intr-un comunicat.

• Grupul belgian Solvay, care a preluat in septembrie compania franceza Rhodia, principalul sau concurent, a evocat un recul al cererii la vinil si produse chimice specializate. Totusi, intreprinderea si-a mentinut previziunile, cu un beneficiu in crestere.

• Rhodia a confirmat, la randul ei, propriile perspective. Firma franceza a degajat un excedent brut de exploatare (Rebitda) de 273 de milioane de euro fata de 235 de milioane in urma cu un an. Cifra ei de afaceri este de 1,67 miliarde de euro, comparativ cu 1,36 miliarde in 2010.

• Compania germana Bayer a aratat ca segmentul sau MaterialScience, care produce material plastic transparent pentru constructorul auto Daimler, va afisa un beneficiu de exploatare ajustat de 1,3 miliarde de euro. Un recul fata de previziunile iniatiale justificat de cresterea pretului la materii prime si la energie.

• Olandezul AkzoNobel,
lider mondial in vopsele, a renuntat la tinta de beneficiu pe anul 2011, invocand incetinirea cresterii economiei mondiale si o majorare a costurilor.