Numarul total al angajatilor din eco­nomie era, la finele lunii februarie, de 4,31 milioane de persoane, in scadere cu 54.500 de salariati fata de nivelul inre­gistrat la sfarsitul anului trecut, arata datele publicate de Institutul National de Statistica. Totodata, comparativ cu situa­tia din luna februarie a anului trecut, aproape 450.000 de locuri de munca au disparut din economie.

Mai mult, situatia nu pare sa se ame­lio­reze. Aproape in niciun sector eco­no­mic, managerii nu spun ca vor face an­gajari in urmatoarele luni. Spre exem­plu, in industria prelucratoare, 16% din­tre oamenii de afaceri (sold con­junctural) mizeaza pe o scadere a numarului de angajati. Iar in cazul intreprinderilor mari, cu peste 500 de salariati, ponderea este de 18%, arata sondajul de conjunc­tura realizat de INS. Iar „pentru unele din­tre activitati se va inregistra o ten­dinta de scadere mult mai accentuata decat pe total: metalurgie; fabricarea altor mijloace de transport; tiparirea si re­pro­ducerea pe suporti a inregistrarilor (sol­duri conjuncturale -52%, -41% si respectiv -28%)”.

Similar, managerii din constructii esti­meaza o scadere a numarului de sala­riati, soldul conjunctural fiind de 18%. Iar in comertul cu amanuntul, anga­ja­torii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a nu­ma­rului de salariati din acest sector (sold conjunctural -13%).

Nici serviciile nu stau prea bine, sector in care se estimeaza o scadere moderata a numarului de sa­laria­ti (sold conjunctural -7%). Datele pu­blicate de Ministerul Muncii arata faptul ca, pe 5 martie 2010, rata somajului a fost de 8,2%, peste 751.000 de persoane pri­mind indemnizatii de somaj. Iar ma­ximul inca nu a fost atins. Multi analisti estimeaza ca rata somajului va ajunge chiar la 10% in lunile urmatoare. Iar ofi­cialii Fondu­lui Monetar International spuneau recent ca tara noastra va avea un milion de someri. Iar in aceste sta­tis­tici nu sunt cuprinse si persoanele care nu mai beneficiaza de ajutorul de somaj si nici nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca.