Companiile aeriene europene asteapta pierderi de milioane de dolari, transportatorii americani nu mai spera ca profitul lor va atinge un miliard de dolari si numai societatile asiatice vor demonstra crestere, prognozeaza Asociatia internationala a trasportului aerian (IATA).IATA a publicat un nou raport pe anul in curs, revizuind in scadere previziunile privind rezultatele financiare ale companiilor de resort. Expertii asociatiei sunt de parere ca societatile aeriene vor castiga in 2012 aproximativ 3 miliarde de dolari (prognoza din septembrie 2011 miza pe un profit de 4,9 miliarde de dolari), cu o rentabilitate de 5%.

Autorii studiului au explicat ca aceasta inrautatire a previziunilor este consecinta a cresterii preturilor la petrol si care, estimeaza ei, vor atinge o medie de 115 dolari/baril, fata de 99 dolari/baril cat s-a crezut initial.

„Anul 2012 va ramane pentru transportatorii aerieni unul foarte complicat. Riscul unei agravari a crizei datoriilor in zona euro a fost inlocuit cu risctul scumpirii petrolului”, scriu autorii studiului. In opinia lor, cresterea pretului la titei va antrena o marire a cheltuielilor cu 15 miliarde de dolari, pana la 213 miliarde.

Iar in cazul izbucnirii unui conflict in Orientul Mijlociu, petrolul va ajunge sa coste pana la 150 de dolari/baril pana la jumatea anului, ceea ce va spori amploarea pierderilor pentru sectorul aviatic pana la 5 miliarde de dolari.