Piata petrolului si-a continuat ascensiunea in aceasta dimineata in Asia, pe fondul tensiunilor persistente dintre Iran si Occident.


Astfel, in cadrul schimburilor electronice, barilul marca „light sweet crude” (WTI) a atins 100,01 dolari, in crestere cu 31 de centi fata de ultima cotatie din ajun. In acelasi timp, petrolul Brent din Marea Nordului a ajuns la 111,14 dolari/baril, in plus cu 34 de centi fata de ziua anterioara.

Ministerul american al comertului urmeaza sa publice astazi cifrele evolutiei Produsului Intern Brut (PIB), analistii anticipand un avans de aproximativ 3% pe perioada octombrie-decembrie, cel mai puternic progres din ultimele 18 luni.

Este alta veste buna pentru Statele Unite, primul consumator mondial de titei, dupa asigurarile Rezervei federale (FED) ca va mentine neschimbata dobanda de politica monetara pana in 2014, pentru a incuraja relansarea.

In ceea ce priveste Iranul, presedintele Mahmoud Ahmadinejad s-a declarat dispus sa angajeze negocieri privind programul sau nuclear cu marile puteri, incercand, astfel, sa minimizeze impactul noilor sanctiuni occidentale impotriva Teheranului.