O noua crestere a pretului la petrol s-a inregistrat ieri la bursele din New York si Londra, in conditiile in care Uniunea Europeana si-a anuntat disponibilitatea de a impune un embargou asupra exporturile iraniene de titei.


Astfel aurul negru marca WTI a atins, la New York, 103,22 dolari/baril. In acelasi timp, la Londra petrolul Brent a avansat cu 1,29%, la 113,58 dolari/baril, cel mai ridicat nivel incepand din mai anul trecut.

Expertii consultati de agentia Bloomberg sunt de parere ca in cazul unui embargou asupra exporturilor de petrol ale Iranului, pretul aurului negru poate ajunge la 125 dolari/baril. Or, ministrul de externe al Frantei, Alain Juppe, a confirmat ca Uniunea Europeana este determina sa adopte o astfel de decizie la sfarsitul lunii.

„La 30 ianuarie, europenii vor adopta, sper, un embargou petrolier” impotriva Teheranului, a spus seful diplomatiei de la Paris. Potrivit spuselor sale, negocierile intre partenerii UE pentru instituirea acestei masuri „evolueaza bine” inaintea reununii ministrilor de externe ai celor 27 din penultima zi a acestei luni.

Exista insa o problema care trebuie rezolvata. „Nici o tara nu trebuie sa resimta consecintele acestei hotarari”, a spus Juppe la o conferinta de presa comuna cu omologul sau portughez, Paulo Portas. Italia si Grecia, doua state deja puternic afectate de criza datoriilor din zona euro, sunt principalii consumatori de petrol iranian.

Pentru seful diplomatiei franceze, „solutii alternative exista”. Este vorba in special de Arabia Saudita. Au fost deja angajate negocieri cu primul producator de titei din Orientul Mijlociu, gata sa compenseze pierderile generate de inchiderea „robinetului” iranian.

Tensiunile dintre Occident si Iran s-au intensificat la mijlocul lunii decembrie, dupa ce Agentia internationala pentru energie atomica (AIEA) a publicat un raport, potrivit caruia Teheranul dispune deja de capacitatea necesara fabricarii unei arme de distrugere in masa. De amintit ca in vara anului 2008 disensiunile dintre Occident si Teheran legate de acelasi program nuclear al Iranului au impins pretul petrolui la recordul istoric de 147 de dolari/baril.