Pretul petrolului si-a accentuat scaderea la inchiderea cotatiilor europene, coborand la Londra la cel mai scazut nivel din februarie, pe o piata nervoasa in ajunul raportului lunar privind piata muncii din Statele Unite, primul consumator de titei.


Astfel, barilul marca Brent, cu extractie din Marea Nordului, s-a tranzactionat cu 116,54 dolari, cu 1,66 dolari mai putin fata de ultima cotatie de mieruri, dupa ce a cazut la 116,10 dolari, valoare nemaintalnita din 8 februarie.

La New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul american light sweet crude (WTI) a cedat 2,24 dolari, ajungand la 102,98 dolari.

Pretul si-au accelerat brusc deprecierea pe fondul publicarii unor ultime date care arata o incetinire mult mai pronuntata, in luna aprilie, a activitatilor din domeniul serviciilor in Statele Unite, a comentat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Aceste informatii au fost suficiente pentru a reaprinde preocuparile privind vigoarea procesului de relansare a economiei americane, ingrijorare care a sporit prudenta operatorilor inaintea raportului lunar privitor la evolutia pietei muncii, a carui publicatie este asteptata maine si care este considerat un barometru crucial pentru evaluarea primei economii a lumii.

Pe de alta parte, piata petrolului s-a aflat, de asemenea, sub presiunea temerilor legate de o eventuala agravare a crizei datoriilor din zona euro, “reflectoarele” fiind indreptate cu precadere spre Spania.