Cursul petrolului a continuat sa scada in aceasta dimineata pe piatele asiatice, dupa alegerile din Franta si Grecia, pe fondul temerilor legate de o posibila renuntare la masurile de austeritate.


In tranzactiile matinale, barilul american light sweet crude (WTI) a ramas sub pragul de 100 de dolari, ajungand la 96,57 dolari, cu 1,92 dolari mai putin decat ultima cotatie de vineri.

La randul lui, barilul marca Brent a pierdut 1,48 dolari, la 111,70 dolari.

„Pretul petrolului scade puternic, pentru ca rezultatele alegerilor trezesc ingrijorare legata de capacitatea zonei euro de a combate criza”, a comentat Nick Trevethan, analist la ANZ Research.

„Exista teama privind o posibila respingere a austeritatii si in legatura cu o recesiune in zona euro”, a adaugat el.

In Franta, Francois Hollande a devenit duminica primul presedinte socialist dupa 17 ani dupa un vot-sanctiune aplicat conservatorului Nicolas Sarkozy. Hollande s-a pronuntat in favoarea unei reorientari a politicii europene, bazata mai mult pe crestere in detrimentul austeritatii.

In Grecia, punctul de plecare a crizei datoriilor suverane, austeritatea impusa deja de doi ani sub presiunea creditorilor internationali ai Atenei a fost masiv respinsa de alegatori, care au votat impotriva partidelor pro-europene.