Pretul petrolului a continua sa piarda si astazi teren pe pietele europene, sub efectul unui dolar consolidat de criza elena si a declaratiilor marilor producatori de titei, care au promis o sporire a livrarilor lor.

Astfel, barilul marca Brent din Marea Nordului s-a tranzactionat la Bursa din Londra cu 110,39 dolari, cu 1,87 dolari mai putin decat ultima cotatie de vineri, dupa ce a alunecat pentru scurt timp la 110.04 dolari, cea mai coborata valoare din ultimele patru luni.

In schimburile electronice de la New York Mercantile Exchange (NYMEX), barilul „light sweet crude” (WTI) a pierdut 1,99 dolari/barili, atingand 94,14 dolari/baril, dupa ce s-a rostogolit pana la 93,65 dolari, cel mai scazut nivel de la mijlocul lunii decembrie 2011.

„Pietele au fost influentate saptamana trecuta de datele privind productia industriala a Chinei si schimburile comerciale ale tarii, precum si de confirmarea degradarii economiei indiene, care s-au suprapus peste vestile deloc incurajatoare venite din zona euro”, au explicat analistii PVM.

Aceste temeri legate de cresterea economiei mondiale au determinat investitorii sa-si concentreze atentia spre activele mai sigure, precum moneda americana, intorcand spatele activelor de risc, reprezentate, in contextul actual, de materiile prime si de euro. Aceasta miscare a continuat astazi, in conditiile in care bancnota verde s-a apreciat comparativ cu moneda unica pana la cel mai ridicat nivel de la sfarsitul lunii ianuarie.

Criza politica din Grecia, principala sursa de ingrijorare pentru economia europeana, s-a aflat si astazi sub luminile reflectoarelor. Discutiile in vederea formarii unui nou guvern s-au reluat in aceasta dimineata, ultimele intalniri de duminica dintre liderii micilor partide parlamentare si presedintele Carlos Papoulias neaducand la nici un rezultat.

In aceste conditii, convocarea de noi alegeri legislative devine, oarecum, inevitabila in Grecia, epicentrul crizei europene a datoriilor. Elita politica mai are doar trei zile la dispozitie, pana joi, cand se va reuni pentru prima data noul Parlament, pentru a gasi o solutie.