Pretul petrolului a crescut in aceasta dimineata pe pietele asiatice dominate de o stare de spirit confuza, investitorii osciland intre speranta ca Rezerva federala a SUA va mentine dobanda de politica monetara si temerile legate de cererea Chinei, a carei economie da semne vizibile de incetinire.


Prin urmare, barilul „light sweet crude” (WTI) cu livrare in luna mai a sarit de 107 dolari pana la 107,04 dolari la schimburile electronice din aceasta dimineata, in timp ce titeiul marca Brent cu extractie din Marea Nordului a cedat teren, pierzand 9 centi la 125,66 dolari/baril.

Cateva ore mai tarziu, la schimburile electronice de la New York Mercantile Exchange (Nymex), aurul negru marca WTI si-a continuat ascensiunea, ajungand la 107,30 dolari/baril. 


„Piata materiilor prime a reactionat pozitiv la comentariile presedintelui Fed, Ben Bernanke privind continuarea masurilor de stimulare” a economiei americane, a afirmat Nick Trevethan, de la cabinetul ANZ Research. „Dar exista neliniste in privinta diminuarii cererii chineze”, a adaugat el.

Bernanke a recunoscut ieri ca nu exista certitudine ca relansarea pietei fortei de munca va fi „de durata”, dand, totodata, de inteles ca Fed va mentine programul sau de sustinere a economiei nationale.

Afectata in special de criza din zona euro, cresterea Chinei, a doua economie a lumii, a afisat in 2011 o incetinire a ritmului sau de dezolvare, evolutie descendenta care se va pastra pe toata durata acestui an.