Piaţa de leasing financiar a înregistrat în primele nouă luni o scădere de 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 979 milioane euro, pe fondul reducerii volumului de finanţări pe segmentele de echipamente şi imobiliare, a anuntat preşedintele ALB România, Antoaneta Curteanu.


În primele nouă luni ale anului trecut, piaţa de leasing s-a situat la 1,008 miliarde euro, în creştere cu 29% comparativ cu perioada similară a din 2010. Finanţările pentru vehicule au reprezentat 71% din totalul pieţei, în creştere de la 64% în intervalul ianuarie-septembrie 2011, cumulând 699 milioane euro, potrivit datelor prezentate de preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare – ALB România la Conferinţa Naţională ALB.

Ponderea segmentului de autoturisme a crescut accelerat, de la 54% la 65%, atingând maximul ultimilor patru ani. Vehiculele comerciale uşoare au reprezentat 10%, în coborâre cu patru puncte procentuale, iar cele grele au scăzut cu cinci puncte procentuale, la 25%. Echipamentele şi-au redus ponderea cu un punct procentual, la 26%, iar volumul finanţărilor au ajuns la 251 milioane euro, în scădere de la 268 milioane euro. Pe acest sector, cel mai bine reprezentate sunt construcţiile, cu 33%, în creştere de la 17%, urmate de electronice cu 18%, agricultură cu 16% şi industria metalurgică cu 10%, ponderea acesteia avansând de la 4%.

Totodată, segmentul de imobiliare a consemnat o scădere a ponderii în totalul pieţei de şase puncte procentuale, la 3%, finanţările reprezentând 29 milioane euro, în coborâre de la 91 milioane euro în primele nouă luni ale anului trecut. Companiile au atras finanţări în leasing în proporţie de 91% din totalul pieţei de profil, urmate de segmentul de retail cu 8% şi sectorul public cu 1%. Ponderea companiilor s-a redus de la 95%, în timp ce retailul a atras încă patru puncte procentuale în piaţă.

Finanţările de vehicule second hand au fost diminuate în primele nouă luni de vânzările cash şi de apetitul de risc scăzut al companiilor de leasing, ajungând la 90,33 milioane euro, de la 105,12 milioane euro, în timp ce vânzările de vehicule noi în leasing au sporit de la 480,6 milioane euro la 584,52 milioane euro. Ponderea echipamentelor şi vehiculelor noi achiziţionate în sistem leasing a crescut cu trei puncte procentuale, la 87%, iar segmentul second hand şi-a diminuat ponderea de la 16% la 13%.

În primele nouă luni s-a consemnat un interes crescut al clienţilor pentru finanţările pe o perioadă de 3-4 ani şi de 1-2 ani, respectiv preferă achiziţiile pe termen scurt şi mediu. Cererea pentru perioade de 3-4 ani a crescut de la 19% la 22%, iar cea pentru 1-2 ani de la 9% la 11%. Ponderea contractelor pe 2-3 ani este de 20%, iar a celor pe 4-5 ani de 24%, în scădere cu un punct procentual.

Preşedintele ALB a revizuit prognoza anunţată în primăvară pentru piaţa de leasing la finele acestui an, când anticipa o creştere de 10%-15%.
"Întrucât evoluţia economică ne-a ponderat performanţele, nu vedem o creştere semnificativă, suntem nevoiţi să revizuim aşteptările. Sperăm să închidem anul cu o cifră apropiată de anul trecut, chiar dacă de ubicei ultimul trimestru este unul foarte bun", a explicat Curteanu.

Anul trecut, piaţa de leasing a atins 1,35 miliarde euro, în creştere cu 20% faţă de 2010, după doi ani de cădere, evoluţia fiind susţinută de finanţările pentru echipamente şi utilaje mari. Industria de profil a înregistrat un vârf în 2007, de 4,94 miliarde euro, după care în 2008 a început declinul, cu 3%. Cea mai abruptă scădere a fost consemnată în 2009, de 74%, la aproape 1,3 miliarde euro, piaţa fiind puternic afectată de criza economică, mentioneaza Mediafax.