Evolutia subscrierilor pentru asigurarile de viata traditionale si pentru cele de locuinte au sprijinit, in ansamblu, dinamica subscrierilor pietei de asigurari din primele noua luni, care au totalizat peste 6 miliarde lei.

Daca in septembrie 2010, piata de asigurari inregistra o scadere a subscrierilor de peste 5% fata de aceeasi data din 2009, rezultatele preliminare centralizate de CSA, dupa primele trei trimestre din acest an, arata o reducere a tendintei negative, la 3,7%.

Segmentul asigurarilor de viata inregistra, la sfarsitul lunii septembrie 2011, un total al primelor brute subscrise de aproape 1,29 miliarde lei, nivel ce marcheaza o crestere nominala de 5,38% comparativ cu aceeasi data a anului trecut.

“Avansul inregistrat de asigurarile de viata, in contextul unui climat economic inca dificil, confirma schimbarea perceptiei consumatorilor de produse financiare cu privire la instrumentele de protectie si economisire pe termen lung. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa se mentina pe viitor”, a precizat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Asigurarile de viata traditionale au sustinut, in primele trei trimestre, dezvoltarea segmentului, in ansamblul sau, cu o crestere de 7,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Aceasta clasa de asigurari detine o pondere de peste 61% in totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata.

Asigurarile cu componenta investitionala, de tip unit-linked, detin o pondere de peste 36% in totalul segmentului de asigurari de viata si au inregistrat o crestere de numai 0,83% fata de septembrie 2010.

Se renunta la CASCO si la RCA

Segmentul asigurarilor generale a generat, in primele trei trimestre, un volum de subscrieri de aproape 4,8 miliarde lei, nivel in scadere cu 5,89% fata de intervalul similar al anului trecut.

Contractia acestui segment a fost cauzata de reducerile volumelor de subscrieri pe liniile Casco (-19,8%) si RCA (-23%). Aceasta evolutie a diminuat ponderea segmentului auto, de la peste 75% (septembrie 2010), la aproape 65%, la finele lunii septembrie 2011.

Influenta evolutiei negative a segmentului auto a fost atenuata de cresterile inregistrate de asigurarile pentru locuinte (+35,2%), care au generat subscrieri de peste 1 miliard de lei. Ponderea acestei linii de asigurare in total asigurari generale era, la finele lunii septembrie 2011, de 21%.

Asiguratorii au platit, in baza contractelor de asigurari generale, indemnizatii totale de peste 3,1 miliarde lei. Volumul despagubirilor platite pentru Casco, RCA si asigurarile de incendiu (locuinte) a depasit 2,9 miliarde lei, ceea ce reprezinta 93% din totalul aferent asigurarilor generale.

Primele brute subscrise pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) s-au ridicat la peste 1,4 miliarde lei, nivel in scadere cu 23% fata de cel inregistrat in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, de aproape 1,88 miliarde lei.

Scad tarifele, scade si calitatea serviciilor


Cele 13 societati autorizate sa vanda asigurarea obligatorie de raspundere civila auto au incheiat, in primele trei trimestre, aproape 4,8 milioane de polite RCA, nivel in scadere cu 3% fata de aceeasi perioada din 2010.

Prima de asigurare medie anualizata pentru RCA a fost de 472 lei, in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a inregistrat o valoare de 621 lei.

“Rezultatele transmise de asiguratori arata ca evolutia negativa a segmentului RCA a fost cauzata, in mod semnificativ, de scaderea tarifelor la acest tip de asigurare, tendinta care a produs efecte negative si la nivelul calitatii serviciilor pe care asiguratorii RCA le ofera clientilor. Incepand din 2012, Romania va trebui sa aplice limitele maxime de raspundere in cazul asigurarilor RCA, asa cum s-a angajat in momentul aderarii la Uniunea Europeana. Consideram ca acesta reprezinta un element esential, alaturi de cresterea costurilor daunelor si de mentinerea ratei si frecventei daunalitatii la niveluri ridicate, pentru ca asiguratorii sa isi reconsidere politicile in acest domeniu”, a subliniat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

In primele noua luni ale acestui an, companiile au avizat 241.062 de dosare de dauna RCA, mai putin cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Numarul dosarelor de dauna platite in baza politelor RCA a scazut, de asemenea, cu 8%, in timp ce valoarea despagubirilor platite s-a mentinut la un nivel similar celui inregistrat in primele trei trimestre din 2010, respectiv de peste 1,2 miliarde lei.

In schimb, dauna medie platita pe RCA a fost de 5.183 lei, valoare in crestere cu 8%, fata de aceeasi perioada a anului 2010, cand nivelul inregistrat a fost de de 4.778 lei.