Piata romaneasca de factoring ar putea creste in acest an cu aproape 20%, pana la un nivel de 2,16 mld. euro, a precizat Bogdan Rosu, prese­dintele Asociatiei Romane de Facto­ring (ARF). ,,Evolutia pietei in ultimii ani arata ca factoringul este un instrument util de finantare si management al crean­telor derulate prin factoring pentru com­panii atat in vremuri de crestere eco­­nomica, cat si in perioade de rece­siune. Piata a crescut puternic pana in 2008, a suferit o scadere in 2009, insa si-a revenit verti­gi­nos in 2010, cu o crestere de 29 de pro­cen­te fata de anul precedent”, a explicat Bogdan Rosu.

In 2010, piata de factoring s-a ridicat la 1,8 miliarde de euro, dupa ce cu un an in urma a atins un nivel de 1,4 mld. euro. In 2008, afacerile pe segmentul de factoring au totalizat 1,65 mld. euro.


Majorare la 2,2% din PIB


In prezent piata de factoring detine o pon­dere in PIB de 1,48%, insa repre­zen­tantii ARF estimeaza ca aceasta are un potential de crestere pana la 2,2% din PIB, la finalul anului.

,,Suntem inca in urma altor tari din Europa Centrala si de Est, insa dez­vol­tarea pietei din ultima perioada ne face sa fim foarte optimisti. Pentru comparatie, tari ca Polonia si Ungaria au ajuns cu pietele de factoring la aproximativ 5% si res­pectiv 3,5% din PIB. In Bulgaria pon­derea factoringului in PIB a ajuns la 1,5%, vecinii nostri atingand anul trecut cea mai mare crestere a pietei din regiune, de peste 60% fata de anul 2009”, a declarat presedintele ARF.

Piata de factoring din Romania si-a inceput dezvoltarea inca din 1993, prin divizii ale unor banci existente in piata la acel moment. Din 2006 au inceput sa apara in piata IFN-uri specializate care ofera acest produs, in prezent existand 15 jucatori.

Factoringul este o operatiune finan­cia­ra care are la baza un contract incheiat in­tre o parte (furnizor) si o alta parte (factor), in baza caruia furnizorul cesioneaza facto­ru­lui creantele rezultate din contracte de vanzare bunuri/prestari servicii, inche­ia­te intre furnizor si partenerii sai (debitori). Pe baza acestui contract, factorul va finan­ta furnizorul, prin plata in avans a crean­telor cesionate, ocupandu-se ulterior, in nume propriu, de administrarea acestora si de colectarea lor.


Datoriile companiilor la buget, mai mari ca arieratele


Companiile au datorii la bugetul de stat de 3,5% din PIB, mult mai mari com­pa­rativ cu arieratele statului catre intre­prin­deri, care se ridica la 0,22% din PIB, in principal, restantele apartin fir­me­lor cu capital majoritar de stat, a precizat Lucian Croitoru, consilierul guverna­to­rului BNR, care a adaugat: ,,Companiile din industria extractiva genereaza cea mai mare parte a restan­te­lor catre buget, respectiv 30%, iar 80% din volumul aces­tora este generat de o sin­gu­ra companie de stat”.

Companiile aveau in 2010 datorii la stat de 1,8 mld. lei, respectiv 3,5% din PIB, aproape 60% apartinand firmelor cu capi­tal majoritar de stat.

,,Intreprinderile pri­va­te si cele care au o situatie financiara buna sunt mult mai disciplinate com­pa­ra­tiv cu cele de stat”, a declarat consilierul guvernatorului BNR. La finalul anului trecut, arieratele statului catre companii insumau 1,1 mld. lei, res­pec­­tiv 0,22% din PIB, iar 80% apar­ti­neau bugetelor locale. 

Totodata, arieratele aferente bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale s-au diminuat in 2010 la 0,04% din PIB, de la 0,12% din PIB in anul precedent.

,,Pentru un numar important de com­panii, contravaloarea datoriilor restan­te ale bugetului de stat ar putea acoperi in totalitate restantele firmelor respective, sub forma creditelor bancare nerambur­sate la scadenta”, a adaugat Croitoru.

Potrivit acestuia, din cele peste 70.000 de companii care au intrat in insolventa in perioada 2007-aprilie 2011, doar 0,7% au reusit sa-si continue activit­a­tea de reorganizare, in timp ce in cazul a 72% s-a deschis procedura de faliment, 65% fiind pana la urma radiate. ,,De regula, com­paniile care intra in insolventa nu mai reusesc sa se redreseze, indi­ferent de mo­men­tul ciclului econo­mic. Firmele intrate in insolventa afec­teaza semni­fi­cativ disciplina de plati in economie”, a spus consilierul guver­na­torului BNR.

ARF a fost infiintata in luna aprilie a acestui an de catre 10 banci si IFN-uri, pre­cum BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania sau IFN Next Capital Finance.