Numarul operatiunilor de fuziuni si achizitii a diminuat in primele trei luni ale anului cu 24%, comparativ cu trimestrul anterior, arata un studiu al cabinetului Ernst&Young.


In pofida ultimelor mari tranzactii, relansarea pietei mondiale de fuziuni si achizitii se lasa asteptata, contextul economic incert incurajand intreprinderile sa ramana prudente cand se pune problema unor cheltuieli.

Numarul de fuziuni si achiztii in lume a scazut in primele trei luni cu 24%, fata de trimestrul anterior si cu 26% in termeni anuali, afirma raportul Ernst&Young. Cabinetul si-a fondat estimarile pe datele mai multor institutii, care au inregistrat, potrivit diferitelor metode de calcul, intre 774 si 1.263 de operatiuni, cu o valoare totala cuprinsa intre 274 si 310 miliarde de dolari.

Singura mega-tranzactie prevazuta pentru moment este fuziunea gigantului elvetian al materiilor prime Glencore cu grupul Xstrata, operatiune evaluata la 61,9 miliarde de dolari. Tot Glencore a depus zilele trecute o oferta de aproape aproape 6 miliarde de dolari pentru societatea Viterra.

In acelasi timp, grupul american de livrari colete UPS a anuntat preluarea rivalului sau olandez TNT Express pentru 5,16 miliarde de euro. Alt exemplu notabil vizeaza oferta ostila de 5,7 miliarde de dolari lansata de grupul farmaceutic elvetian Roche pentru firma americana Illumina.

„Este departe de ceea ce ar trebui sa insemna un mare val”, a comentat Jean-Louis Mourier, de la firma de brokeraj Aurel BGC. „Companiile se studiaza indelung, se discuta mult, dar multe operatii nu reusesc sa se concretizeze”, a confirmat Charles Bedier, de la Deloitte.