Cel mai recent studiu King Sturge asu­pra chiriilor si randamentelor numit „Indi­catorii pietei imobiliare europene” arata ca nivelul chiriilor se stabilizeaza, in timp ce ofertele de pe piata prezinta semne de revigorare. Studiul face referire la sem­nele de recuperare din Europa Centrala si de Est si o stabilizare care este posibil sa apa­­ra la inceputul anului viitor si in Roma­nia. Cu toate acestea, imbunatatirea inre­gistrata in pietele de investitii din a doua jumatate a anului trecut a devenit mo­derata in ultima vreme, in conditiile eco­nomice dure pe care le parcurge intreaga Europa. In timp ce piata chiriasilor da semne de consolidare, sentimentul inves­titional a devenit slab.


Increderea slaba a investitorilor


Pe piata birourilor, chiriile spatiilor de prim rang in majoritatea oraselor analizate au ramas constante  sau au crescut in T2, iar perspectivele pe termen scurt sunt in general pozitive. In acele centre unde s-a inregistrat o scadere a chiriilor se asteapta ca nivelul acestora sa ramana stabil pana la sfarsitul anului. Preturile investitiilor in spatii de birouri au ramas stabile in Eu­ropa in T2 si se asteapta sa se mentina si in viitorul apropiat. Pentru proprietatile in­dustriale, chiriile spatiilor de pring rang in majoritatea celor 26 de centre supuse ana­lizei au fost stabile in T2  si se asteapta sa se mentina constante si in trimestrul ur­mator. In orasele in care chiriile sunt sus­ceptibile de a inregistra o tendinta cres­­catoare, aceasta va fi mai degraba rezul­tatul constrangerilor de stoc reflectate din absenta imediata a dezvoltarilor specu­lative, decat o crestere reala la nivelul ce­rerii de inchiriere.

Randamentul proprie­tatilor industriale de prim rang a inceput sa scada si exista posibilitatea ca aceasta sa continue in anumite piete, datorita cererii sustinute a investitorilor si ofertei limitate de spatii de calitate.

Oportunitate pentru chiriasi


„In ceea ce priveste piata industriala din Romania, incetinirea din sectorul co­mercial si slabirea increderii consuma­tori­lor au afectat companiile 3PL si au re­dus nivelul agreat al chiriei. Un semn incu­ra­jator il reprezinta intrarea unor com­panii noi pe piata din Romania. Stu­diul face referire la semnele de recu­perare din Eu­ropa Centrala si de Est si o sta­bilizare care este posibil sa apara la ince­putul anului viitor si in Romania“, a de­clarat Ben Binns, director asociat in cadrul King Sturge Ro­mania. In ceea ce priveste piata autohtona a birourilor, Binns spune ca „acestea dau semne de sta­bilizare in comparatie cu sca­derea inre­gistrata in prima parte a anului. Acest lu­cru a fost datorat in principal zo­nelor care s-au confruntat de-a lungul timpului cu un grad ridicat de neocupare si care in prezent au inceput sa fie ocupate, insa intr-un ritm foarte incet”. Potrivit lui Binns, un alt factor il reprezinta amanarea demararii de noi constructii, „inghetate” din cauza lipsei de optiuni de finantare. „Noi con­sideram ca momentan exista opor­tu­nitatea chiriasilor de a progresa, ie­sind din spatiile lor existente si de a-si asi­gura sedii mai moderne si mai eficiente in con­ditii contractuale avantajoase. Cu toate aces­tea, avand in vedere lipsa de dez­voltari ma­jore din ultimele 12 luni, care va con­tinua in mod realist si in urma­toarele 8-12 luni, aceasta oportunitate ivita pentru chi­riasi nu va mai fi valabila, deoarece rapor­tul ce­rere/oferta incepe sa se corecteze“, a pre­cizat directorul.

Piata romaneasca mai poate absorbi 780.000 mp de spatii comerciale


Potrivit unei analize a DTZ Echinox care a avut in vedere venitul mediu pe cap de locuitor, piata romaneasca mai poate absorbi maximum 780.000 de metri patrati de spatii comerciale moderne, respectiv centre si galerii comerciale, adica un stoc total de 2,1 milioane de metri patrati. Luand in calcul dimensiunea spatiilor comerciale livrate pana in prezent, 780.000 mp ar insemna 20-30 de astfel de proiecte. Stocul de spatii moderne de retail, potrivit companiei de consultanta imobiliara, se situeaza in prezent la 1,3 milioane mp. Prima parte a acestui an a mai adus pe piata de retail 106.500 de mp de spatii noi, prin deschiderea Sun Plaza in Bucuresti, cel mai mare centru comercial din tara - 76.500 mp  si a Atrim Center din Arad - 30.000 de mp. Pentru sfarsitul anului, mai este prevazuta deschiderea a inca trei proiecte, Gold Plaza din Baia Mare - 30.000 mp, Cocor Luxury Store Bucuresti - 9.570 mp si o galerie comerciala de 12.655 mp in cadrul Policolor Shopping Center din Bucuresti.