Valoarea fuziunilor si achizitiilor din Romania a fost anul trecut de 909 milioane dolari, in scadere cu 28% fata de 2010, estimeaza compania Ernst&Young (E&Y).


Conform aceleiasi surse, la suma de 909 mil. dolari se adauga 851 milioane de dolari reprezentand tranzactii realizate la nivel international si care au implicat subsidiare din Romania. Ramanand strict la capitolul M&A realizate cu entitati din tara, in anul 2010, piata de profil a totalizat 1,264 miliarde de dolari.

Tranzactiile anului 2011

Cea mai mare tranzactie a anului trecut a fost preluarea Auto Italia Showroom de catre Mediterranean Car Agency din Israel pentru 28,56 milioane de dolari.
In lista celor 10 tranzactii mari se mai regasesc preluarea de catre CEZ a TMK Hydroenergy Power, in schimbul a 28,27 milioane de dolari, achizitia centrului comercial City Mall (24,29 milioane de dolari) si a retailerului de electronice si electrocasnice Flanco (23,38 milioane dolari). 
Urmeaza preluarea de catre operatorul german de servicii de dializa Diaverum a noua clinici Polisano, tranzactie estimata de E&Y la 19,49 milioane de dolari.

Asteptari 2012

Autorii studiului mentioneaza ca deciziile strategice, precum preluarea unei afaceri, sunt foarte dependente de prospectiile economice si de vizibilitatea in viitor a fluxului de capital.
"In timpuri nesigure, previziunile de crestere pentru anumite sectoare specifice ar putea fi determinante pentru deciziile de investitii. Ne asteptam ca tranzactiile in sectorul serviciilor, in industria energetica si miniera, imobiliar si IT sa continue sa domine piata", se precizeaza in raport.

Cele mai mari tranzactii care sunt asteptate sa fie realizate in 2012 ar putea fi preluarea Azomures si a subsidiarei sale, Chimpex, de catre traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa, precum si privatizarea Cupru Min Abrud, a carei finalizare este prevazuta pentru aceasta primavara.

"Piata romaneasca de fuziuni si achizitii nu si-a revenit in 2011, continuand sa reflecte diferente semnificative intre asteptarile de pret ale vanzatorilor si cele ale cumparatorilor. Anul trecut a reflectat o piata a tranzactiilor de marime mica, de sub 10 milioane de dolari", se arata in comunicatul companiei E&Y.

Numarul tranzactiilor a crescut fata de 2010, de la 114 la 120, insa a scazut ponderea cazurilor in care au fost anuntate valorile la care au fost incheiate afacerile.

"Raportat la numarul de tranzactii finalizate, piata autohtona de fuziuni si achizitii a intregistrat o crestere de 5% in 2011 fata de 2010. Ne situam insa in topul celor mai active piete din Europa Centrala si de Sud- Est, cu 120 de tranzactii in 2011", a declarat, in comunicat, Cornelia Bumbacea, partener si director al departamentului de asistenta in tranzactii Ernst&Young.

Sectoarele cele mai active au fost productia (20 de tranzactii), telecomunicatiile si media (14), sectorul imobiliar (13), industria energetica si miniera (11), sectorul medical si cel de IT si servicii (fiecare cu cate 9). In functie de valoarea medie a tranzactiei, sectorul de retail a dominat piata, urmat de industria energetica si miniera.

Raportat la regiunea Europei Centrale si de Sud-Est, Turcia (272), Polonia (254) si Romania (120) se afla in top trei dupa numarul de tranzactii realizate - 1.116, in valoare de 49,5 miliarde dolari. Fata de 2010, valoarea tranzactiilor incheiate in regiune a crescut cu 48%.

In functie de valoarea tranzactiilor, Polonia se afla pe primul loc, cu 21,2 miliarde de dolari, urmata de Turcia, cu 13,7 miliarde de dolari, si Cehia, cu 4,2 miliarde de dolari.