Daca piata tablet PC-urilor este de asteptat sa creasca la fel de spectaculos precum voinicii din povesti, acest segment nu face exceptie nici in Romania. Juca­torii estimeaza ca vanzarile de tablet PC-uri vor ajunge anul acesta la apro­ximativ 50.000 de unitati, fiind unul dintre cele mai dinamice segmente ale pietei. In acord cu tendintele internationale, Apple domina aceasta piata si in Romania.

„Tehnologic vorbind, tablet PC-ul este echipamentul anului. iPad-ul a creat o isterie generala, sunt cozi imense de asteptare chiar si in Statele Unite, nu numai in Romania”, a comentat pentru „Fin.ro” Dana Iorga, Chief Operating Officer la Koyos.ro.

Tablet PC-urile reprezinta si in Romania unul dintre cele mai dinamice segmente ale pietei IT, considera Mihai Patrascu, directorul general al magazi­nu­lui online evoMAG. „In Statele Unite, spre exemplu, tablet PC-ul nu mai este doar un gadget, a devenit un obiect de zi cu zi, pe care iti notezi cursurile la fa­cul­tate sau lista de cumparaturi. Insa este clar ca si piata romaneasca urmeaza acest trend”, a explicat pentru „Fin.ro” Ruxandra Dobre, Product Line Manager Canyon&Prestigio Romania. Daca esti­ma­rile in ceea ce priveste vanzarile totale de tablet PC-uri in Romania arata o piata de aproximativ 10.000 de unitati in 2010, vendorii spun la unison „50.000 de unitati” anul acesta, atunci cand caracte­ri­zeaza piata locala de profil. „Daca in pri­mul trimestru estimam piata la apro­ximativ 10.000 de unitati, pana la fina­lul anului asteptam vanzari de circa 50.000 de unitati in conditiile in care preturile vor scadea dramatic”, a declarat pentru „Fin.ro” Liviu Nistoran, presedintele companiei Televoice, care distribuie in Romania tablet PC-uri sub brandul EvoTab. Estimarile au la baza cresterea numarului de dispozitive ce vor aparea in Romania. „In momentul de fata sunt in piata cinci jucatori im­portanti: Samsung, Apple, Evolio, Allview si Prestigio. Cred ca pana la sfarsitul anului vor fi prezenti pe piata de profil din Romania aproximativ 10 jucatori”, spune Nistoran.


Apple conduce


La nivel global, Apple a vandut 15 milioane de iPad-uri pe o piata de 18 milioane de media tableturi.  iPad-ul a dominat si piata locala. Mihai Patrascu, directorul general al evoMAG, spune ca aproximativ 95% din vanzarile de tablet PC-uri sunt reprezentate de iPad si Samsung Galaxy Tab. „Anul trecut, piata tablet PC-urilor, estimata la aproximativ 10.000 de unitati, a fost dominata de Apple iPad, care a creat un nou segment de piata si care genereaza cele mai mari volume atat la nivel inter­na­tional, cat si pe plan local. Nu in­tamplator, iPad 2 a fost cea mai asteptata lansare din primul trimestru al acestui an, cu o cerere foarte mare chiar inainte de lan­sa­re”, spune Irinel Burloiu, direc­to­rul de marketing al eMAG. Liviu Nis­toran, presedintele Televoice, con­fir­­ma dominatia tablet PC-ului pro­dus de Apple. „Pana in acest moment, iPad este liderul pietei si in Romania, urmat de Samsung, acestia fiind primii doi jucatori care au intrat pe piata locala”, spune Nistoran, care estimeaza ca pana la finalul anului vor fi prezenti cel putin 10 producatori pe acest segment. Operatorul de telefonie mobila Orange vinde deja tablet PC-ul sub brand propriu Orange, la preturi care incep de la 99 de euro. Sunt asteptati sa aduca astfel de dispozitive in Romania marii jucatori de PC-uri Asus si Acer, dar si producatorii de telefoane mobile Motorola si LG Electronics.


Peste laptopuri


Liviu Nistoran, presedintele Tele­voice, estimeaza ca vanzarile locale de tablet PC-uri le vor depasi, in aproxi­mativ doi ani, pe cele de notebookuri si netbookuri la un loc. „Tableta este un produs cu potential, dar sunt necesare multe imbunatatiri din punctul de vedere al functionalitatii. Laptopurile au inca functionalitati de neinlocuit in folosirea intensiva, atat pentru pro­iectele de business, cat si pentru cele individuale, care implica lucrul cu volu­me mari de date sau cu multe ecrane (editarea de texte, analiza de date com­plexe, progra­me software complexe). Dupa parerea noastra, in configuratia actuala sunt sanse mult mai mari pentru tablet PC-uri sa inlocuiasca piata de netbookuri”, comenteaza Dana Iorga, reprezentant Koyos, ipoteza potrivit careia vanzarile de tablet PC-uri le vor depasi pe cele de laptopuri.

iPad 2 - procesor dual core A5, capacitati grafice de noua ori mai rapide decat cele incorporate in versiunea anterioara. Pretul pentru un astfel de dispozitiv incepe de la 2.499 de lei la eMAG

Evo Tab
- tablet PC-ul comercializat de firma romaneasca Televoice  are un ecran de 7 inchi si o greutate de 360 de grame, are un procesor ARM 11 de 800 MHz, iar pretul este de 699 de lei pe www.evolio.ro

Samsung Galaxy Tab
- disponibil atat in ofertele operatorilor de telefonie mobila, cat si in retail, dispozitivul are ecran de 7 inchi si ruleaza Android 2.2. La evoMAG, dispozitivul costa 1.899 de lei.