Piaţa mondială de telefoane mobile este de aşteptat să crească în acest an în cel mai lent ritm după 2009 din cauza dificultăţilor economice, potrivit unui studiu al firmei de cercetare americane IDC.


Livrările globale ale producătorilor de telefoane multifuncţionale, smartphone-uri, ar urma să crească doar cu 4% în acest an, la aproape 1,8 miliarde de unităţi, întrucât mulţi utilizatori amână pe mai târziu înlocuirea aparatului lor, estimează studiul, citat de AFP. Autorii cercetarii nu precizează care a fost rata de creştere a vânzărilor în anii anteriori. Se estimeaza numai ca, până la sfârşitul anului 2016, se va ajunge la 2,3 miliarde de telefoane mobile cumparate anual.

Firma de consultanţă anticipeaza, in egala masura, o scădere de 10% a vanzarilor de telefoane clasice 'text şi voce' în acest an. Mulţi dintre deţinătorii acestui gen de aparate renunta să le înlocuiască cu modele noi 'în contextul actual de incertitudine privind locurile de muncă şi economia', explica IDC.

Oricum, sustine stiul IDC, in pofida acestui declin, telefoanele mobile clasice vor reprezinta anul acesta 61,6% din piaţa mondială. În acelasi timp insa, numărul de smartphone-uri vândute în acest an va creşte cu 38,8%, la 686 milioane de unităţi.