Compania IHS Global Insight a ela­bo­rat 10 previziuni economice ma­jore pentru 2010. La randul lor, ex­pertii bancii Merrill Lynch au schi­tat un scenariu pentru anul viitor. Concluzia este ca imbunatatirea prog­nozelor de crestere a economiei mondiale nu trebuie confundata cu insanatosirea ei. Altfel spus, 2010 va fi la fel de plin de riscuri, unele neasteptate, ca si 2009. Un lucru este cert - sistemul financiar global nu se va prabusi.

Cea mai importanta dintre pre­viziuinile IHS Global - ritmul de crestere a economiei SUA va fi mai accelerat decat cel al Europei si Japoniei. Pe de alta parte, Produsul Intern Brut mondial va creste in 2010 cu 2,8%, o cifra relativ buna, dar sub pronosticurile altor institute de analiza. In 2010, majoritatea pietelor emergente, in primul rand cele din Asia, vor cunoaste un progres mult mai insemnat decat eco­no­miile dezvoltate.

In alta ordine de idei, HIS Global considera nejustificata recenta scumpire a materiilor prime, subliniind, in acest context, ritmurile lente de insana­tatosire. Prin urmare, analistii anticipeaza o scadere a tarifelor petroliere in lunile ime­diat urmatoare.

Concret, pana la primavara anului viitor, barilul va ajunge sa coste de la 75-80 de dolari, in prezent, numai 65 de dolari. E adevarat, pana spre sfarsitul anului, aurul negru va reusi sa treaca din nou de stacheta de 70 de dolari barilul.


Restabilirea cererii mondiale


Interesant este ca expertii IHS Global au estimat sansele pentru o a doua prabusire globala - dupa varianta W  - de 1 la 5. In opinia lor, al doilea soc poate fi determinat de o combinatie de mai multi factori, precum inasprirea prematura a politicii monetare si/sau de impozitare, reducerea drastica a cheltuielilor de con­sum pe fondul pericolului unui salt al somajului, falimentul mai multor mari institutii financiare si o ascensiune stabila a preturilor la petrol. Potrivit scenariului anticipat de analistii Merrill Lynch, in 2010 vor fi la fel de multe riscuri, printre care un al doilea val al recesiunii, „o baie de sange” pe pietele de obligatiuni si o hiper­in­flatie. Dar, preciza Bill O’Neil, spe­cialist in pietele din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, acest scenariu poate fi realizat nu­mai daca programele guvernamentale de stimulare nu vor reusi sa repuna cererea pe picioare, iar bancile centrale vor ridica prea incet dobanzile de refinantare. „Tea­ma de o hiperinflatie poate determina o rapida debarasare de obligatiuni si o pravalire a preturilor la titluri”, estimeaza O’Neil.

2012 - un an de cumpana


Expertul Merrill Lynch considera perioada optima de renuntare la planurile de sustinere a economiilor cuprinsa intre 6 si 9 luni. In orice caz, atrage atentia O’Neil, pana la sfarsitul primului semestru din 2010 se va sti daca sectorul privat va reusi sa preia, de la stat, stafeta cresterii. Daca nu, evolutia economiei mondiale se va poticni si este greu de anticipat incotro se vor indrepta lucrurile. In prima juma­tate a anului viitor, vor incepe sa ridice dobanzile de referinta Marea Britanie, India, Coreea de Sud, Indonezia, iar spre sfarsitul anului - China si zona euro. Cu toate acestea, Merrill Lynch pariaza pe redresare in 2010: cresterea mon­diala va fi de 4,3% (de la -1% in 2009). Cele mai bune rezultate vor fi afisate, anul viitor, de China (10%) si India (7%). Exista si alte puncte de vedere. Astfel, expertii bancii ruse Sber­bank sunt de parere ca in 2010 economia mondiala va evolua in virtutea inertiei imprimata de uriasele sume pompate prin programele de salvare si ca mult mai rau va fi 2012, cand efectul tuturor factorilor de stimulare va disparea definitiv.