Aproape 100.000 de tineri au ratat examenul de maturitate transformandu-se in someri necalificati pentru care sperantele de angajare sunt minime. Incadrati in categoria ,,absolventilor de liceu, fara diploma de bacalaureat” , ei se vad pusi in situatia de a identifica un colac de salvare care sa-i tina cat de cat la suprafata pentru cel putin un an.
 
 Rezultatele de la Bacalaureat scot la iveala o problema pe care sistemul de invatamant din tara noastra o are de ani buni, si anume diferentele dintre cerintele existente pe piata muncii si ofertele educationale din Romania. Trecand peste slaba pregatire a liceenilor, care au invocat subiectele mult prea grele la probele de examen ca motiv principal al nereusitei lor, raman efectele pe termen lung ale acestui dezastru. Astfel, dupa 12 ani de scoala tinerii s-au trezit ca nu stiu ce drum sa aleaga in viata nefiind capabili sa intre in campul muncii. Manualele pe care le-au studiat in perioada liceului nu le ofera nici cea mai mica sansa sa-si gaseasca un job, pe hartia primita la absolvire fiind pusa stampila ,,necalificat”.
 
Somajul, prima optiune
 
Intr-o astfel de situatie solutia cea mai simpla este solicitarea indemnizatiei pentru somaj, in valoare de 250 de lei/luna. Legislatia prevede ca statul este obligat ca timp de o jumatate de an sa-i sprijine financiar pe cei care nu dispun de un loc de munca. Ajutorul oferit este unul simbolic, niciun om neavand cum sa se descurce doar cu aceasta suma. Unii dintre tineri vor continua sa traiasca pe banii parintilor, cei din urma sperand ca daca-si vor lasa odraslele sa invete, examenul de Bac de la anul nu va mai reprezenta o problema. Sunt insa foarte multe cazuri in care familiile nu-si permit un astfel de sacrificiu, prin urmare trebuie identificate variante ajutatoare. Iar multe dintre ele vor veni din zona economiei subterane, anuntandu-se o perioada infloritoare pentru munca la negru.
 
Se cauta croitori si paznici
 
Analizand oferta de locuri de munca disponibila in acest moment se poate observa ca doar unul din 13 picati la Bac are sanse minime de gasire a unui post . La nivel national, firmele dispun de 8.230 de joburi libere, 7.698 dintre acestea fiind pentru necalificati si absolventi de scoli profesionale. Angajarea unui tanar abia iesit de pe bancile liceului, fie ca are sau nu diploma de bacalaureat, este discutabila in conditiile in care patronii cauta persoane cu experienta, avand nevoie de confectioner-asamblor articole textile, agent de interventie paza si ordine, muncitor necalificat in industria textila, vanzatori, soferi, agent de asigurari etc.
Mai ramane varianta unor cursuri de calificare, dar si aici concurenta este destul de mare, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) deruland in septembrie 204 programe de formare profesionala de care pot beneficia 4.342 de persoane. Judetele in care se vor organiza cele mai multe cursuri, cu numar mare de participanti, sunt: Brasov (280 persoane), Iasi (250 persoane), Bihor (245 persoane), Dambovita (224 persoane), Dolj (216 persoane).
 Meseriile cele mai solicitate pentru care se fac programe de formare profesionala sunt:
- Lucrator in comert - 355 de persoane
- Operator introducere, validare si prelucrare date - 332 de persoane
- Inspector resurse umane - 228 de persoane
- Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie - 207 persoane
- Agent paza si ordine- 196 de persoane
- Lucrator in cultura plantelor- 196 de persoane
- Bucatar - 187 de persoane
- Instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaz - 163 de persoane
- Sudor- 115 persoane
- Operator calculator electronic si retele- 110 persoane
- Contabil - 95 de persoane.
 
Daca in tara sansele de angajare sunt mici, nici in strainatate nu sunt posibilitati mai multe. Criza economica a determinat o restructurare dramatica a pietei muncii, companiile preferand sa utilizeze resursa umana la maximum. Acesta este motivul principal pentru care sunt preferati doar specialistii care se pot descurca in orice conjunctura. Unui profan nu i se ofera nici cea mai mica sansa, vremurile in care se asigura calificarea la locul de munca fiind apuse.
 
Salariile necalificatilor sunt in pericol
 
Dezastrul de la Bacalaureat nu-i afecteaza doar pe cei care au picat examenul. In acest moment exista mari posibilitati ca salarizarea personalului necalificat sa cunoasca o noua ajustare negativa. Dezechilibrele de pe piata muncii ii determina pe angajatorii care au nevoie de muncitori sa reactioneze. Avand de unde alege, patronii care au cerere de mana de lucru necalificata vor veni cu oferte financiare mult mai modeste. In plus, durata contractelor va suferi modificari existand mari sanse ca munca temporara sa capete proportii.
Si statul risca sa iasa destul de sifonat, cu o gaura de aproape 33 de milioane de euro in bugetul pentru somaj. In cazul in care se va ajunge in situatia ca toti cei aproape 100.000 de tineri picati la Bac sa-si revendice indemnizatia pentru someri ANOFM ar trebui sa se pregateasca sa-si declare falimentul.