Creditele neperformante si-au continuat trendul crescator si in 2011, chiar daca ritmul de crestere a fost mai mic fata de anul 2010, ceea ce a dus la inrautatirea calitatii creditelor pentru multe banci. Potrivit unei analize a companiei Ensight Management Consulting, profitabilitatea intregului sistem bancar a fost afectata semnificativ si in 2011, inregistrand la sfarsitul anului o pierdere agregata de aproximativ 100 milioane de euro.

Printre principalele tendinte pe termen scurt si mediu ale sistemului bancar din Romania se numara cresterea presiunilor de finantare, activitate de creditare redusa, orientare crescuta spre atragerea de proiecte co-finantate din fonduri europene, controlul costurilor si optimizarea retelei de sucursale, schimbari in mediul competitiv, concurenta sporita pentru clientii „buni”.

Activele nete bancare totale au crescut cu 3,5% in termeni nominali in RON in 2011. Totusi, nivelul ramane in continuare scazut in comparatie cu valorile inregistrate in anii anii anteriori lui 2009..

Creditele bancare totale au continuat pe un trend descrescator si in 2011. Aceasta evolutie a fost determinata partial de aversiunea bancilor fata de risc, din cauza creditelor neperformante si a profitabilitatii scazute. Scaderea venitului disponibil al populatiei si tendinta crescuta spre economisire au influentat, de asemenea, aceasta evolutie. In ceea ce priveste structura creditelor, cele acordate companiilor au continuat sa creasca si in 2011, atingand un nivel de 26,7 mld. euro in 2011, in timp ce creditele acordate populatiei au ramas la un nivel relativ stabil in valori nominale.

Valoarea nominala a depozitelor totale a continuat sa creasca pana la aproximativ 40,5 miliarde de euro in decembrie 2011. Astfel, tendinta populatiei de a economisi a fost vizibila si in 2011. Cresterea apetitului spre economisire se datoreaza si unei prudente mai mari in gestionarea veniturilor din partea populatiei.

Atat numarul cardurilor valide si cat valoarea tranzactiilor au crescut in 2011, comparativ cu 2010. Astfel, in decembrie 2011 existau aproximativ 13 mil. carduri valide in circulatie, iar valoarea totala a tranzactiilor de plata a fost de aproximativ 1.335 mil. euro.


A patra piata bancara din ECE

La nivelul Europei Centrale si de Est (ECE), Romania a fost a patra cea mai mare piata bancara din regiune, dar activele bancare totale raman sub medie. Datele companiei de consultanta se refera insa la anul 2010, cand activele totale din ECE au inregistrat un trend pozitiv si o usoara crestere de aproximativ 2%.

In ceea ce priveste creditele bancare la nivelul regiunii, acestea au crescut cu aproximativ 13% in termeni nominali comparativ cu valorile din 2009. Polonia a reprezentat un motor puternic de crestere (avand in vedere dimensiunea pietei), in timp ce Bulgaria, Slovenia, Ungaria si Romania au inregistrat o crestere redusa a activelor bancare totale.

Depozitele au inregistrat un trend pozitiv in multe dintre tarile ECE in 2010. Prin urmare, spre deosebire de anii anteriori crizei, 2005-2008, in 2010, in multe dintre tarile ECE cresterea depozitelor a depasit sau s-a situat la acelasi nivel cu cea a creditelor. In ceea ce priveste instrumentele de plata, Romania si Bulgaria inregistreaza cele mai scazute niveluri ale valorii tranzactiilor cu carduri pe locuitor dintre tarile ECE care fac parte din UE.