Bursa saudita, prima piata finan­ciara a lumii arabe, a cedat ieri, la inchiderea cotatiilor, 6,8%, pe fondul temerilor legate de o posibila pro­pagare a tensiunilor in regiune. In­dicele Tadawul All-Shares (TASI) a pierdut aproximativ 403 puncte, pana la 5.538,72 puncte, cu un total de 145 de firme  cotate pe rosu. La un moment dat al sedintei, scaderea a fost de peste 8%. Este vorba despre cel mai important recul al Bursei saudite, numarul 1 din punctul de vedere al capitalizarii in tarile arabe, din noiembrie 2008, in plina criza financiara mondiala. Este deja a 12-a sedinta consecutiva de cand piata saudita regreseaza.

De la inceputul anului, TASI a pierdut peste 16,3%. In ajun, mai multe piete bursiere din Golful Persic, inclusiv cele din Mascat si Dubai, s-au prabusit, in timp ce miscarea populara de revolta din spatiul arab a atins a doua monarhie din regiune, sultanatul Oman, dupa Bahrein.  Modesta piata financiara din Mascat a inregistrat o scadere de 4,9%, cazand la 6.142,42 puncte, nivelul sau din septembrie anul trecut, pe fondul confruntarilor de atunci dintre opo­zanti si fortele de politie in orasul industrial Sohar. Bursa din Dubai a coborat la cel mai mic nivel din 2004, incheind in scadere cu 3,84%, pana la 1.410,70 puncte. Gigantul imobiliar Emaar Properties, titlu vedeta al pietei, care a construit Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume, a terminat in recul cu 6,3%, iar grupul de constructii Arabtec, in scadere cu 8,5%. Indicele Bursei din Abu Dhabi a pierdut, de asemenea, 1,5%. In Arabia Saudita, indicele TASI a incheiat tranzactiile de luni in picaj, pierzand 3,2%, pana la 7.932,84 puncte. Interesant este ca Bursa din Bahrein, tara care se confrunta cu cele mai importante proteste din Golful Persic, a ramas oarecum stabila, inregistrand un usor recul de 0,4%.

In acest context, Washingtonul a procedat la o consolidare a pozitiilor sale militare, navale si aeriene, in zona invecinata Libiei. Anuntul Penta­gonului s-a produs intr-un moment in care puterile occidentale nu au exclus posibilitatea unei interventii militare impotriva regimului lui Muammar Gaddafi.