Masurile adoptate de Guvern in ceea ce priveste modificarea Codului Fiscal cu scopul reducerii efectelor crizei financiare asupra firmelor si economiei sunt masuri "procriza" si fac o reclama proasta Romaniei in strainatate, apreciaza Pieter Wessel, partener in cadrul Deloitte specializat pe probleme de taxe.
"Am fost foarte surprins de modificarile din Codul Fiscal. Acestea nu sunt masuri anticriza, ci procriza, pentru ca trebuie sa platesti taxe si daca nu ai profit. (...) Acest lucru face o reclama proasta Romaniei in strainatate", a declarat Wessel, in cadrul unei intalniri cu oamenii de afaceri olandezi din Romania, referindu-se la introducerea de la 1 mai a impozitului minim.
Pe de alta parte, Wessel a aratat ca, desi in Romania exista toate “ingredientele” care asigura functionarea sistemului de taxe in alte state europene, “aceleasi ingrediente nu dau acelasi efect”. Reprezentantul Deloitte a dat exemplul recuperarii de TVA, care se face foarte greu si pentru care companiile nu actioneaza in instanta autoritatile din cauza intarzierilor.
"Daca oamenii de afaceri nu-si vor cere drepturile, lucrurile nu se vor imbunatati", a conchis Wessel.