O echipă de ingineri olandezi se gândeşte la un proiect de pistă pentru biciclete încălzită geotermic, pentru a reduce riscul de accidente datorate poleiului în ţara 'îndrăgostită' de bicicletă, a anunţat marţi biroul de proiectare la care lucrează specialiştii.


'Ideea este instalarea sub pista de biciclete a unui sistem care să împiedice formarea poleiului iarna', a declarat AFP Marcel Boerefijn, şeful proiectului de la atelierul Tauw. 'Ar fi mai puţine accidente! S-ar realiza şi mari economii: s-ar folosi mai puţină sare, ar fi mai puţine cheltuieli legate de accidente (ambulanţe, îngrijiri medicale, etc. - n.r.) şi mai puţine cheltuieli cu maşina fiindcă oamenii vor prefera să meargă cu bicicleta', a adăugat el.

Funcţionând cu ajutorul unor pompe de căldură, plasate la 30 - 50 m adâncime, sistemul ar împiedica formarea de polei în caz de îngheţ, arată Boerefijn, conform căruia anual au loc circa 7.000 de accidente pe cei 35.000 km de pistă de biciclete din Olanda. Mai mulţi edili locali s-au arătat interesaţi de proiect, însă acesta este doar în faza de studiu 'preliminar'. Localitatea Zutphen (est), de exemplu, aşteaptă la începutul anului viitor rezultatele acestui studiu, după care va lansa o eventuală dezbatere în consiliul orăşenesc în privinţa fezabilităţii proiectului.

Costurile sunt estimate între 20.000 şi 40.000 euro/km, arată Boerefijn, care adaugă că un astfel de sistem ar fi util în apropierea gărilor, unde se înregistrează un trafic semnificativ de biciclete. În Olanda, ţară cu 16,5 milioane de locuitori, există 18 milioane de biciclete, însă securitatea pe pistele destinate bicicliştilor este adusă tot mai des în discuţie. În 2011 au murit pe drumurile olandeze circa 200 de ciclişti, cu 28 mai mulţi decât în 2010, scrie Agerpres.